Diari Més

INFRAESTRUCTURES

Uns 75 municipis i entitats al territori volen que es reprengui l'Estació Intermodal

La Cambra de Reus espera que es formi el nou govern central i hi farà arribar les adhesions a la reactivació del projecte, aturat al 2010

Una recreació virtual de l'estructura que es va preveure inicialment, al sud de l'Aeroport de Reus.

Uns 75 municipis i entitats al territori volen reprendre l'Estació IntermodalDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de nou mesos després que elaborés i fes públic l’anomenat Manifest per la reactivació del projecte de construcció de l’Estació Intermodal Central del Camp, un document amb què perseguia obtenir «el màxim nombre d’adhesions per reclamar la reactivació d’una infraestructura bàsica per a la competitivitat de les empreses i la qualitat de vida dels ciutadans», la Cambra de Reus ha captat el suport de fins a 75 municipis, institucions i entitats vinculades al territori amb l’objectiu comú de «disposar d’una estació estratègica les obres per la qual ja fa anys que va aprovar-se l’adjudicació». Entre aquestes 75 adhesions, que n’inclouen de tan rellevants com les dels ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Montblanc, i els Consells Comarcals del Tarragonès i del Baix Camp, hi ha també, com a més recents, «entitats d’àmbit ciutadà i comarcal», tal com detallen fonts de la Cambra. El mateix ens es troba en aquest moment a l’espera que es formi un nou govern central per «poder traslladar la nostra reivindicació al nou ministre de Foment».

Tot i reconèixer que «no esperàvem que la situació d’interinatge –del govern a Madrid– es mantingués tants dies», les mateixes fonts subratllen que «en tot cas, la Cambra manté aquesta reivindicació intacta». Coincidint amb el 130è aniversari de la corporació, que tindrà lloc aquesta propera tardor, la Cambra ha previst la celebració d’un acte, la concreció del qual encara no s’ha desvetllat, i que servirà també per «recordar la petició de reactivació de l’Estació Intermodal». La infraestructura va ser adjudicada l’any 2009 per prop de 54 milions d’euros i amb un compromís d’inici de les obres al 2010 i de finalització al 2012. La construcció, al terme municipal de Reus i que havia d’unir el sud de l’Aeroport amb el Corredor del Mediterrani, està actualment paralitzada –com ho ha estat en els darrers sis anys, aproximadament–, donada l’actual situació econòmica, la seva proximitat a l’estació del Camp de Tarragona i l’elevat cost.

L’actuació inicial contemplava la construcció de l’edifici, les vies, les marquesines i les andanes, a més de dos aparcaments i les connexions per carretera amb la T-11 i les ciutats de Reus i Tarragona. En total, s’havien d’edificar 56.000 metres quadrats i es preveia que l’Estació Intermodal, que es va dibuixar en l’encreuament entre l’AP-7 i la T-11. donés servei a un milió de persones anualment, el doble de l’Estació del Camp.

L’execució no s’ha desprogramat

Al manifest difós al novembre, la Cambra incloïa tres punts especialment rellevants: en primer lloc, la petició que s’afiancés el compromís per garantir la construcció de l’Estació Intermodal; en segon, una sol·licitud d’informació al Ministeri de Foment sobre la situació real del projecte i els seus terminis d’execució; i, per acabar, el text demanava que es valorés, si era el cas, la redefinició del projecte i la seva adaptació a la situació econòmica. Mitjançant una carta al president de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà, el Secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, va respondre el passat mes de març que l’Estació Intermodal en cap moment s’ha desprogramat i la seva execució «es podrà reprendrà tan aviat com la sostenibilitat econòmica i la demanda estiguin plenament garantides». A la missiva, Gómez-Pomar destacava que, en l’anterior legislatura, el Ministeri va apostar per implantar una solució pel Corredor Mediterrani que fos viable adaptant el calendari «a la realitat dels operadors».

tracking