Diari Més

Atenció social

Més de 1.800 majors de 80 anys que viuen sols necessiten atenció social

Les persones d’aquesta franja d’edat reben assistència municipal considerant «la situació de risc i de vulnerabilitat»

Una treballadora en un dels vehicles de teleassistència municipal, en una imatge d'arxiu.

Més de 1.800 majors de 80 anys que viuen sols necessiten atenció socialCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 1.812 persones majors de 80 anys que viuen soles requereixen atenció social. A més, hi ha 977 persones de majors de 80 anys que viuen amb una altra persona de la seva mateixa franja d’edat que també ho necessiten. Així ho indiquen les dades corresponents als empadronats d’aquest franja d’edat durant el 2015 a la ciutat. Considerant «la seva situació de risc i de vulnerabilitat», resideixen sols o en companyia, l’Ajuntament de Reus ha fet balanç anual del programa específic de Serveis Socials que s’adreça a aquest sector, i que engloba un total de 2.789 persones empadronades. Tanmateix, des del consistori es xifra en 3.290 els usuaris majors de 80 anys que van rebre algun tipus d’atenció per part del Serveis Socials durant el 2015.

Entre les actuacions que es posen a disposició d’aquest grup d’edat hi ha el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD). Aquest implica l’assistència diversos cops per setmana a través de treballadores familiars que donen suport a les tasques quotidianes de la gent gran, com organitzar la llar, les compres, la higiene personal i domèstica o el seguiment de l’atenció mèdica. En aquest sentit, durant el 2015 un total de 307 persones van rebre el suport quotidià, mentre que 437 més van ser inclosos en el seguiment que es realitza a través del servei a les persones majors de 80 anys que no necessiten un suport permanent. Aquesta segona categoria va implicar la realització de 1.130 visites de les treballadores familiars al llarg de tot l’any.

Un segon àmbit a destacar és el de la teleassistència. En aquest cas, 770 persones més grans de 80 anys són beneficiàries del servei, que els permet estar localitzades i en comunicació amb els serveis d’atenció durant les 24 hores del dia. Aquest servei també s’estén a un total de 674 persones que es troben en la franja d’edat de 65 a 84 anys i que per motius mèdics o de situació personal el requereixen.

Segons explica la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, «el programa d’atenció a les persones majors de 80 anys fa possible el seguiment i el suport a moltes persones i famílies que per les seves circumstàncies requereixen un acompanyament específic i de proximitat». A més, Vilella afegeix que des dels Serveis Socials municipals «es porten aterme tot un seguit d’accions complementàries que permeten fer un seguiment i donar una atenció específica». Entre aquestes, es destaquen les tasques de detecció i notificació. D’una banda, per part dels Casals de Gent Gran d’aquelles persones que detecten que han perdut autonomia o que necessitarien ajuda. Així mateix, també per part de les les Associacions de Veïns i mitjançant les patrulles de la Guàrdia Urbana.

Associació de la Gent Gran

Entre les entitats que tenen una vinculació amb les tasques de Benestar Social hi ha la delegació de l’Associació d’Amics de la Gent Gran. Segons les dades facilitades per l’associació, durant el 2016 han rebut 4 demandes de persones més grans de 80 anys per rebre acompanyament.A més, compten amb 22 voluntaris que acompanyen a 14 persones grans. Des d’aquesta entitat apunten que «el problema de la soledat de les persones grans a Reus presenta un clar component femení». L’associació duu a terme diverses activitats de socialització, així com programes de sensibilització.

tracking