Diari Més

Sanitat

La manca de personal aeri obliga a traslladar un òrgan per a un pacient per carretera

Un vol ambulància va portar de Madrid a Reus l’equip de transplantaments i no va poder tornar-lo en superar l’horari de l’Aeroport

Un òrgan donat al Joan XXIII viatja per carretera per manca de controladors

Un òrgan donat al Joan XXIII viatja per carretera per manca de controladorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’òrgan d’un donant a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona va haver de ser traslladat per carretera fins a El Prat, aquest diumenge a la nit, en haver superat el controlador de l’Aeroport de Reus l’horari laboral establert per llei, que fixa per al col·lectiu una rutina determinada de descansos, i no haver-hi un relleu. Un vol ambulància procedent de Madrid va aterrar a Reus, cap a les deu de la nit, amb un equip mèdic encarregat de l’extracció de l’òrgan al Joan XXIII.

Tot i que el protocol habitual en aquest tipus d’actuacions indica que el personal sanitari desembarqui, realitzi la intervenció per recollir l’òrgan i embarqui novament al mateix avió per desplaçar-se a l’hospital on espera la persona receptora del trasplantament, la «manca de controladors» va obligar els facultatius a viatjar amb l’òrgan fins a l’Aeroport d’El Prat per carretera. Un cop allà, llavors sí, metges i òrgan van volar al punt de destí per portar a terme l’operació al pacient que l’esperava. Des de l’Aeroport de Reus lamenten que la reducció de plantilla que entenen que ha tingut lloc i que ha deixat la torre de l’equipament amb un sol controlador per torn doni peu a situacions com aquesta.

Treballadors de l’equipament denuncien «pressions» per part «de la direcció de l’Aeroport i d’Enaire» per tal d’assistir aquest tipus de vols tot i haver superat la jornada, i expliquen que des d’aquests ens «s’acostuma a recordar al controlador en qüestió que, si no accedeix a continuar treballant, està posant en joc la vida d’una persona».

Actualment, i segons les mateixes fonts, hi ha vuit empleats que realitzen tasques de controlador aeri a la torre de l’Aeroport de Reus. Es dóna la circumstància que, a més, l’horari operatiu de l’aeròdrom de Reus abraça fins a les dotze de la nit, amb la possibilitat d’una hora addicional i «vint minuts més que el controlador pot continuar al seu lloc». La intervenció quirúrgica per extraure un òrgan pot allargar-se entre tres i quatre hores. Així les coses, com que el vol ambulància va aterrar a la capital del Baix Camp quan passaven vuit minuts de les deu de la nit, l’equip mèdic hauria estat preparat per tornar a volar més enllà de la una, massa tard.

Sistema d’avisos d’emergència

En «circumstàncies normals», si el controlador que hi havia a lloc fins llavors no hagués pogut continuar treballant, des de l’Aeroport se n’hagués mobilitzat un altre, localitzat mitjançant un sistema d’avisos d’emergència, per cobrir-lo i permetre així que el vol ambulància esperés els sanitaris. En «no haver-hi prou controladors», apunten fonts dels treballadors, «s’ha suprimit aquest sistema» i, quan el controlador entra en la franja de descans, l’equipament «no pot atendre ni vols ambulància, ni vols institucionals ni qualsevol altre que es presentés sense haver estat programat amb anterioritat i dins l’horari».

En previsió d’aquest fet, des de la institució que posa en marxa el protocol de vols ambulància –l’OCATT en el cas de Catalunya i l’ONC a nivell estatal– ja es va contemplar que l’avió no podria rebre de tornada els facultatius i aquest va enlairar-se buit a tres quarts de deu de la nit per realitzar el viatge de tornada mentre que a l’equip mèdic, amb l’òrgan, l’esperava el transport per carretera fins a El Prat. Més enllà del marge de temps que va afegir-se al trasllat, i que no ha d’afectar les condicions de conservació de l’òrgan, el temps sí que es carrega sobre els sanitaris, els quals, per norma, s’ocupen també de l’operació de trasplantament al pacient que rep l’òrgan que han anat a extraure a un altre hospital, és a dir, completen tot el recorregut.

Almenys dos professionals més

Fonts d’Aena consultades confirmen l’hora d’aterrage del vol ambulància, a les deu de la nit, però no concreten en quin moment aquest va abandonar Reus. Al Joan XXIII es limitaven també ahir a confirmar que, durant la nit de diumenge a dilluns, havia tingut lloc a les instal·lacions del centre hospitalari l’extracció d’un òrgan per a ser donat.

Des del col·lectiu de treballadors puntualitzen que aquest no és el primer cop que un vol ambulància es veu en similar situació pel context en què desenvolupen la seva feina els controladors, a què «des de l’equipament tampoc no s’ha oferit mai la possibilitat de fer-se càrrec de la seva responsabilitat si continuessin a lloc més enllà de l’horari, però des de fa dos anys el personal ha estat responent i cobrint la feina tot i saltar-se la llei pel seu risc» i recorden que ells mateixos van «fer una petició a Aesa demanant que si es volia continuar donant aquest servei calia, com a mínim incorporar dos controladors».

L’any 2015, des de l’Aeroport de Reus va registrar un total de 86 vols ambulància els quals, medicalitzats i amb tractament similar al d’un privat, a més de traslladar òrgans, es destinen també a l’evacuació de persones que requereixen atenció mèdica.

tracking