Diari Més

El Centre de Lectura xifra en 1,2 milions d'euros l'ampliació, supeditada a un nou PAM

L’entitat ha posat sobre la taula de l’Ajuntament un projecte més auster i limitat al carrer de la Concepció per tal de «fer-lo viable»

El Centre de Lectura xifra en 1,2 milions d'euros l'ampliació, supeditada a un nou PAM

El Centre de Lectura xifra en 1,2 milions d'euros l'ampliació, supeditada a un nou PAMOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Lectura ha culminat i lliurat a l’Ajuntament de Reus el nou projecte constructiu per a l’ampliació de l’espai, que redueix en més d’un 50% el pressupost de la proposta inicial i està redactat pel mateix arquitecte, Anton Pàmies. L’entitat xifra ara en 1,2 milions unes obres que, amb l’objectiu de «guanyar viabilitat», se centren en la materialització de l’edifici previst al carrer de la Puríssima Concepció. Tot just fa un any, a l’agost del 2015, la Junta de Govern ratificava la suspensió de l’encàrrec que l’antiga Innova havia realitzat cinc anys enrere a l’empresa Tau Icesa per executar l’ampliació de l’equipament amb la primera planificació, la qual comportava una inversió aproximada de 2,8 milions d’euros en el conjunt, al·ludint «motius pressupostaris». Des del febrer, l’Ajuntament té sobre la taula el reformulat document, «més auster i ajustat», a l’espera, en aquest cas de «l’aportació d’un nou Pla d’Acció Municipal (PAM) –així es va originar la primera inversió, per part del tripartit– i de més disponibilitat econòmica per estar en condicions de tirar-lo endavant, segons ens diuen», explica el president del Centre Lectura, Xavier Filella.

De fet, entitat i consistori havien obert diàleg al mateix moment de suspendre’s l’anterior encàrrec –una maniobra que va costava a Reus 57.131 a conseqüència d’una clàusula signada en l’acord amb el contractista– sota la voluntat de trobar sortida a la desitjada ampliació que fos assumible per les arques municipals. I és que, tal com Filella subratlla, incrementar els metres disponibles per al Centre de Lectura «és una necessitat per donar cobertura a l’activitat de les Escoles del Centre, on es treballa la dansa, la música o el teatre, perquè estem realment apretats amb el que tenim ara mateix i no volem deixar de créixer». Precisament aquestes Escoles –de dansa, teatre, idiomes, música, lletres i arts plàstiques– presentaven fa pocs dies la seva oferta formativa per al curs 2016-17 que aviat donarà el tret de sortida a les instal·lacions del carrer Major.

Sobre la resposta de l’Ajuntament d’«esperar fins tenir fons disponibles», Filella explica que «ens hauria agradat que l’ampliació es fes com més aviat millor» tot i que «confiem que aquesta crisi pugui acabar de passar i així sigui possible també fer inversions com aquesta», la qual, amb el nou projecte, «permetria una intervenció ràpida». El president del Centre de Lectura és conscient que «nosaltres ja oferim els recursos necessaris per a tirar-ho tot endavant pel que fa a les Escoles però també necessitem tenir un espai», fet pel qual la construcció del nou edifici al solar del carrer de la Puríssima Concepció, després de renunciar a la resta del conjunt, «ha de mantenir-se». Avui, però, aquesta, en cas que finalment rebés el «sí» definitiu del consistori, encara no té data «ni tan sols aproximada».

Reformular la idea

El nou projecte, elaborat al propi Centre de Lectura a través de l’arquitecte Anton Pàmies, ha incorporat també algunes de les idees que presentava l’any passat la també arquitecta Júlia Nabona al seu treball de final de carrera de l’ETSAB, i que va reobrir el debat sobre la conveniència d’ampliar les dependències de l’entitat. «Qüestions com la que recomanava que fos un espai permeable han estat tinguts en compte i incorporats al document», detalla Filella. En concret, la proposta de Nabona, tal com explicava al moment de fer-la pública ella mateixa, passava per «connectar el Centre de Lectura i culminar l’ampliació per convertir-lo en un Obrador d’Arts Escèniques».

tracking