Diari Més

Laboral

Bombers denuncien la «precarietat» de les instal·lacions del parc de Reus

El col·lectiu apunta que el deteriorament afecta «la totalitat de l’edifici», s’ha agreujat amb el temps i entrebanca la feina diària

Bombers denuncien la «precarietat» de les instal·lacions del parc de Reus

Bombers denuncien la «precarietat» de les instal·lacions del parc de ReusDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici del Parc de Bombers de Reus presenta «problemes a l’estructura», genera «dificultats en el dia a dia» per als treballadors que l’habiten en torns de 24 hores, està «avançant en el deteriorament amb el pas del temps» i només troba «solucions puntuals quan algun dels desperfectes és tan evident que hi vénen per a fer una reparació provisional». Ho denuncien els propis efectius, cansats d’una situació que ha estat posada sota el focus públic en diverses ocasions i a què «ja no trobem sortida». Els bombers concreten deficiències notables localitzades a pràcticament totes les estances del parc i recorden que «des que va començar la crisi, aquí no s’hi ha fet cap tipus d’inversió, i fa més d’una dècada que no s’hi porta a terme un manteniment integral per, com a mínim, conservar allò que hi havia». Només a Reus ciutat i durant el 2015, el cos va portar a terme des d’aquest parc un total de 1.125 serveis, fins a 400 dels quals van estar relacionats amb focs urbans o amb maniobres de salvament a persones.

Ja a finals del passat mes d’abril transcendien imatges de l’interior del recinte on podien apreciar-se a simple vista desperfectes a sostres i finestres, esquerdes a algunes parets, caixes de persianes d’on havien saltat les tapes i goteres. En aquell moment, l’escena la denunciava a través de les xarxes socials la Coordinadora Obrera Sindical Bombers pel Canvi, mitjançant fotografies de l’interior de l’edifici ubicat al municipi, en el marc de la campanya #ruinaparc que el col·lectiu havia engegat per donar a conèixer l’estat dels parcs arreu de Catalunya. Abans i tot, els bombers de Reus havien fet manifest el seu malestar per la manca de neteja al parc, que igualment donava lloc a «una situació difícil» tenint en compte el temps que els treballadors han de passar a aquestes instal·lacions mentre no estan atenent un avís i que «anem passant com bonament podem».

Rates al vestidor

En aquest cas, i ara que «la qüestió de la neteja ha millorat», l’origen de la denúncia ha estat la troballa d’una rata al vestidor del parc, un espai que els bombers han de trepitjar a diari per equipar-se amb la roba de feina. «En teoria, aquí es feien també tractaments per a plagues, però sembla que no estan sent gaire efectius», expliquen fonts properes al parc, on ja havien aparegut temps enrere insectes que, en un principi, van atribuir-se a aquella manca de neteja ara resolta. Més enllà d’això, «finestres, portes i mobiliari estan patint el pas del temps i no es canvien». L’actuació per posar punt i final als problemes, tal com apunten les mateixes fonts, «hauria de passar per una rehabilitació integral perquè allà ha quedat tot tan vell que acumula brutícia, està malmès, i entenem que és impossible de recuperar».

Equips en similars condicions

En similars condicions es troba el col·lectiu pel que fa al material necessari per a desenvolupar les tasques pròpies de Bombers. I és que «hi ha elements de l’equip que també s’han deteriorat i que no es canvien per uns de nous», apunten fonts pròximes al parc de Reus, que diuen que «com a exemple, a un company que se li va trencar el pantaló i en va demanar un de nou fa pocs dies, van enviar-li un altre que també havia estat fet servir i recosit». Qüestions com aquesta, subratllen, han derivat en el fet que «davant d’incendis forestals, bombers que estarien disponibles no hi poden anar perquè no hi ha suficients equips». Els treballadors també posen de manifest el «greuge» que entenen que hi ha entre les instal·lacions que ells ocupen i l’edifici del 112, «des d’on treballen els comandaments en una situació prou bona» i que, tal com recorden, ni tan sols es troba al 100% de la seva capacitat.

tracking