Diari Més

Salven la vida a una banyista que va patir una aturada respiratòria a les piscines municipals

La dona, de 47 anys, prenia part d’una activitat per a persones discapacitades a les piscines municipals

Salven la vida a una banyista que va patir una aturada respiratòria

Salven la vida a una banyista que va patir una aturada respiratòriaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’actuació ràpida i pertinent dels serveis de socorrisme de les piscines municipals del Parc dels Capellans va servir, aquest dimecres, per salvar la vida d’una dona de 47 anys que participava en un curset per a persones discapacitades i que va patir una aturada respiratòria mentre es trobava dins l’aigua. Els fets van tenir lloc cap a les quatre de la tarda, quan la víctima, que en aquell moment prenia part de l’activitat amb un grup de banyistes i sota supervisió, va deixar sobtadament de respirar, tal com confirmen fonts municipals. Els socorristes que s’encarreguen de mantenir la seguretat dins el recinte, dos durant el matí i tres en l’horari de tarda en què es concentra el gruix dels usuaris de l’equipament, van detectar que alguna cosa no anava bé i van acudir a auxiliar la dona, que aquest dijous romania encara en observació a l’Hospital Sant Joan.

En primer terme, i per descartar que no es tractés d’una aturada cardiorespiratòria, el personal de salvament va col·locar sobre el pit de la banyista les ventoses d’un desfibril·lador automàtic –a les piscines n’hi ha un de fix i els socorristes compten encara amb un segon d’addicional durant la temporada en què les instal·lacions es mantenen obertes al públic– que finalment no va haver de ser emprat: aquest tipus d’aparells, semiautomàtics i d’ús molt intuïtiu, són especialment útils en casos com aquest perquè diagnostiquen la dolència i no emeten l’impuls de corrent si el cor de la persona sobre la qual s’està utilitzant no la requereix. Superat aquest punt, els socorristes van recórrer a un equip de respiració d’oxigen a partir del qual van aconseguir estabilitzar la víctima en una maniobra «ràpida» que va allargar-se durant prop de vint minuts. Tot i haver-se produït l’incident dins la piscina, a la dona no li havia entrar aigua als pulmons.

Una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM)va desplaçar-se fins a les piscines del Parc dels Capellans després de rebre avís de la situació que s’havia produït, per prosseguir amb l’atenció a la víctima, que es mantenia amb vida gràcies a aquesta maniobra dels serveis de socorrisme. La dona va ser traslladada a l’Hospital Sant Joan, també en una actuació ràpida del SEM que va afavorir que els fets no anessin a més, i amb l’objectiu de descartar que s’haguessin produït altres tipus de lesions derivades de l’aturada respiratòria. La dona continuava encara aquest dijous, en principi i segons les mateixes fonts, sota supervisió i per sotmetre’s als controls mèdics que acabin de garantir que tot hagi quedat únicament en un ensurt sense conseqüències.

Hi passen 300 persones cada dia

El desenllaç positiu del succés pren especial rellevància en tractar-se d’un equipament municipal pel qual la temporada passada, a l’estiu del 2015, van passar una mitjana de 318 persones usuàries al dia que van deixar un global de 21.000 usos a les piscines del Parc dels Capellans. La població usuària d’aquestes piscines s’ajusta a un perfil de públic familiar i suposa un 68% de població adulta i un 32% de població de fins a 13 anys d’edat, tal com reflecteix el darrer balanç realitzat per l’Ajuntament de Reus. Enguany, les piscines van obrir portes el passat 25 de juny i estaran habilitades per al bany fins el 4 de setembre. Gestionades per Reus Esport i Lleure, mantenen aquest any els mateixos preus de la temporada anterior, inclosos els descomptes de tipus social que oscil·len entre el 10 i el 50% i que s’apliquen a descomptes per Targeta Jove, Targeta Daurada, famílies monoparentals, nombroses, discapacitats o aturats de llarga durada, i acullen diferents activitats per a col·lectius específics.

tracking