Diari Més

Cultura

Un retrat de Toda fet per Ramon Casas, nova peça del Museu de Reus

La família ha fet la donació com a agraïment a la tasca de recuperació de la seva figura

Un retrat de Toda fet per Ramon Casas, nova peça del Museu de Reus

Un retrat de Toda fet per Ramon Casas, nova peça del Museu de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El retrat d'Eduard Toda dibuixat per Ramon Casas (1866-1932), artista vinculat a l'impressionisme i al modernisme, que es pot veure fins al 7 de gener a l'exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món” al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59), s'ha incorporat als fons del museu reusenc després que els descendents de Toda n’hagin fet donació. És la primera obra de Ramon Casas que s’incorpora al fons d’art de l'In stitut Municipal de Museus de Reus.

Els quatre besnéts de qui va ser cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet han donat l'obra a llapis de Ramon Casas, realitazada cap al 1927, com a agraïment per la tasca de recuperació de la figura d'Eduard Toda que s'està portant a terme des del Museu de Reus i des de l'Ajuntament de Reus durant tot aquest any en el marc dels actes de l'Any Toda 2016, en els quals col·laboren la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat. La donació, anunciada per Teresa Toda Iglesia durant la inauguració de l'exposició al Museu el passat 30 de juny, coincideix amb el fet que diferents institucions i municipis catalans commemoren aquest any e ls 150 anys del naixement de l'artista Ramon Casas.

Homenatge a l'Argentera

Precisament els pròxims dies, coincidint amb les festes locals del municipi de l'Argentera, pertanyent a la baronia d'Escornalbou, es faran actes en homenatge a Eduard Toda, en un dels quals participarà la besnéta de Toda, Teresa Toda Iglesia. És previst que diumenge, 21 d'agost (18:00 h) es descobreixi una placa en record de Toda i a continuació, a la Societat, es realitzi un acte d'homenatge que inclourà parlaments de la descendent del cònsol i historiador reusenc i una conferència de Jaume Massó Carballido sobre la vida d'Eduard Toda i els seus vincles amb l'Argentera. Cap a les 20:30 h es preveu el passi del documental “Les set vides d'Eduard Toda”.

tracking