Diari Més

Comerç

Paradistes al Mercat de Marxants de Reus han perdut 4 llicències en 3 mesos

La majoria dels permisos es revoquen per no pagar les taxes d’ocupació del carrer; els venedors volen que es dinamitzi la zona

Paradistes al Mercat de Marxants de Reus han perdut quatre llicències en tres mesos

Paradistes al Mercat de Marxants de Reus han perdut quatre llicències en tres mesosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de quatre paradistes que venien els seus productes al Mercat de Marxants de Reus que es desplega dos dies a la setmana a l’entorn del Mercat Central, han perdut, entre els mesos de març i juny d’aquest 2016 la llicència per a continuar fent-ho. L’Ajuntament, en base als expedients oberts per la regidoria d’Urbanisme, ha revocat aquests quatre permisos de venda no sedentària, en la majoria dels casos, per no fer front els seus titulars de manera continuada al pagament de les taxes que els comerciants abonen periòdicament tant per l’ocupació de la via pública com pel servei de vigilància i les feines de neteja que es porten a terme un cop les parades queden desmuntades. Més enllà d’aquests casos, n’hi hauria també alguns més de detectats sobre els quals no s’ha actuat encara.

El president de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona, Josep Gómez, explica que aquestes taxes, tot i que elevades, «són similars a tots els municipis» i que, «tot i que ja vam fer fa temps la petició a l’Ajuntament per tal que les abaixés, ens van respondre que fer-ho no era possible i no en traurem res d’anar sempre repetint la mateixa cançó». La qüestió principal, apunta, és que «les vendes no estan remuntant en els últims temps i tot plegat està bastant tranquil». La percepció que l’escenari no és millor que anys enrere per a aquest sector es fa especialment palesa a ciutats com Reus «quan arriben els mesos d’estiu. Es nota que el turisme es concentra als municipis costaners i aquí afluixa». «Especialment els dilluns no hi ve tanta gent com voldríem i el mercat acaba quedant desèrtic», conclou el president de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona.

Més trànsit de vianants

L’Ajuntament ja hapres mesures per intervenir sobre els mercats municipals de Reus i a l’abril, a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, encarregava un estudi a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona que haurà de veure la llum en aproximadament un any sota la finalitat de rellançar el Mercat Central i el Mercat del Carrilet. De moment no ha transcendit, però, cap pla de millora per als marxants, que recorden que «la dinamització de la zona on ens situem, de manera que s’hi acostés més gent per fer altres coses, seria important per intentar guanyar vendes» i veurien amb bons ulls «que les instal·lacions de l’antic hospital tornessin a funcionar amb algun altre servei o que algunes de les botigues que han tancat en els últims mesos poguessin reobrir. Així creixeria el trànsit de persones i tots en sortiríem guanyant».

El reglament del 2014

L’entrada en vigor, l’any 2014, d’un nou Reglament de venda ambulant a la ciutat va propiciar l’adaptació del sistema local a la normativa superior i l’obertura d’un concurs per a places vacants que va concloure amb els espais que s’ofertaven ocupats i, a banda, també aspirants en llista d’espera. Aquesta hauria de servir, ara, per nodrir el Mercat de Marxants de nous paradistes els quals hauran d’ajustar-se, al seu torn, al mix comercial que estableix el reglament. Aquest especifica que el 70% de les parades que s’hi ubiquen han d’estar dedicades a la venda de roba i hi ha d’haver un 10% calçat, un altre 10% de bijuteria i el 10% restant per a altres activitats com ara bosses de mà, cosmètica, estris de cuina, xurreries, espècies o plantes. Al 2014, quan va obrir-se el concurs públic, el Mercat de Marxants que envolta el Mercat Central de Reus comptava amb 120 parades que signifiquen més d’un quilòmetre lineal de productes.

tracking