Diari Més

Municipal

Els propietaris de gossos, a favor que se sancionin les conductes incíviques

Cala el missatge inclòs a la nova Ordenança de Civisme sobre l’obligació de recollir immediatament els excrements de les mascotes

Els propietaris de gossos, a favor que se sancionin les conductes incíviques

Els propietaris de gossos, a favor que se sancionin les conductes incíviquesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Urbana ha aixecat, en els darrers dos anys i mig, un total de 384 actes relacionades amb la tinença d’animals. Més de dos terços d’aquestes, fins a 270, motivades per no recollir dejeccions de gossos al carrer. Propietaris de mascotes estan al dia de la nova Ordenança de Civisme, que entrava en vigor el passat divendres després de superar sense al·legacions el període d’exposició pública. En concret, de l’article 22 del text, vinculat a l’apartat de normes de conducta i que regula el paper de «gossos i altres animals a la via pública». En general, i després de mesos d’enduriment de la política municipal envers els actes d’incivisme relacionats amb animals de companyia, els qui els passegen a diari veuen amb bons ulls que se sancionin actituds que «porten a embrutar els espais públics». També la presència d’agents de la policia local, uniformats o bé de paisà, per vigilar el compliment de la normativa i actuar en cas que aquesta s’estigui vulnerant.

L’obligació de mantenir les mascotes lligades –que es recull a l’Ordenança sobre Tinença d’Animals– o els límits establerts a l’hora que els gossos no puguin entrar a edificis i instal·lacions públiques són les mesures més protestades, sovint, en entendre els propietaris que haurien d’aplicar-se vinculades a cada cas específic i al comportament del propi animal. La majoria, però, les compleixen perquè «si s’ha establert així, no hi ha més. El debat s’hauria d’haver obert abans de posar la norma». En detall, el document de la nova Ordenança de Civisme especifica que «les persones que passegin animals de companyia i les persones propietaris o posseïdores d’aquests animals hauran d’evitar que defequin a la via pública o en qualsevol espai d’ús públic, i que facin les seves miccions a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà» i apunta que «en cas que no es pugui evitar la defecació, s’hauran de recollir immediatament els excrements, que es col·locaran en bosses de plàstic o altres embolcalls impermeables tancats i es dipositaran preferentment al contenidor de rebuig o excepcionalment a la paperera més propera». Entre el gener i el juliol d’enguany, la Guàrdia Urbana ha enxampat una trentena de propietaris que no es feien càrrec de les dejeccions dels seus gossos i l’Ajuntament anuncia que destinarà més efectius de paisà per controlar l’incivisme relacionat amb animals de companyia.

Entre els 600 i els 1.200 euros

Els imports de les sancions vinculades a la tinença d’animals varien en relació al tipus de conducta i a la tipificació de la infracció en qüestió com a lleu o greu. Així, la nova Ordenança de Civisme contempla multes de 600 euros per «accedir als edificis o les instal·lacions públiques amb animals», sempre tret que es tracti de gossos d’assistència. Si els amos «no recullen immediatament les defecacions dels animals de companyia a les vies o espais públics», la infracció està tipificada al text com a greu, i pot costar fins a 1.200 euros.

Què opina de la regulació del paper dels animals a la via pública? — Désirée Martínez(23 anys) «Em sembla bé que es multi per no recollir els excrements, és una responsabilitat quan un té un gos i no pot ser que s’embrutin els carrers així. A mi no m’han arribat mai les bosses que reparteix l’Ajuntament, però sí que hi ha instal·lades papereres». —Jonathan Mendoza(32 anys) «Cal controlar, per higiene, que els amos recullin allò que els gossos embruten. Però hi ha altres obligacions, com la de portar-los lligats, que no veig correctes. Si l’animalno és perillós i m’asseguro que no molesta, per què l’he de dur amb una corretja?». —Raquel Cano(13 anys) «Sovint, la Guàrdia Urbana passa pel parc de gossos i vigila que tot està bé, però no he vist mai multar ningú. Estic d’acord que es faci perquè no s’ha d’embrutar el carrerperò segur que hi ha altres coses més greus i no es multen amb quantitats tan altes». —Ángel Monroy(38 anys) «Tot és cosa de la situació i de cada cas. Les sancions per no recollir els excrements em semblen perfectes. El tema del morrió és una altra cosa. Si el gos no és agressiu, per què li he de posar? També depèn de l’agent: n’hi ha que avisen i informen i altres que multen».

tracking