Diari Més

Successos

La crema de contenidors deixa 67 casos fins l'agost i en suma 114 des del 2014

La xifra repunta aquest 2016 respecte a la vintena d’afeccions l’any que es registraven fins ara; hi ha tres línies d’investigació obertes contra els piròmans

La crema de contenidors deixa 67 casos fins l'agost i en suma 114 des del 2014

La crema de contenidors deixa 67 casos fins l'agost i en suma 114 des del 2014Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre principis d’any i el passat 6 d’agost un total de 67 contenidors han cremat a Reus. Els dos últims, divendres, als carrers Roger de Belfort i Pere el Cerimoniós, mobilitzaven a plena llum del dia dues dotacions dels Bombers de la Generalitat. La dada, que deixa una mitjana superior a dos recipients de la brossa incendiats a la setmana, «preocupa» i molt l’Ajuntament, que ha donat instruccions de «total contundència» a la Guàrdia Urbana a l’hora de lluitar contra el que considera una «xacra amb què cal acabar». En col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, la policia local manté obertes ara almenys «tres línies d’investigació» per tal de posar fi a l’activitat dels suposats piròmans, tal com apuntava ahir el sotsinspector Ricard Maria Pagès, que puntualitzava que «en aquest tema ens en sortirem».

Es dóna la circumstància que la setantena de contenidors en què s’ha detectat foc aquest 2016 superen de llarg les xifres recollides en anys anteriors: al 2014 van ser 27 els afectats per les flames i al 2015, un total de 20. El passat mes de març ja van produir-se, segons detalla Pagès, tres detencions relacionades amb la crema intencionada de recipients de la brossa, una qüestió que, sovint i en casos anteriors, ha acabat amb els suposats autors dels focs de nou al carrer.

En aquest sentit, i sobre el perfil de les persones que poden portar a terme aquest tipus d’actes, el sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Reus explica que «n’hi ha que ho fan per gaudir de la crema del contenidor, que s’hi recreen, però també que un cop han calat foc allà on volen desapareixen del lloc», i concreta que, en aquest segon cas», es tracta simplement de malmetre l’element sense cap més finalitat que aquesta, d’un acte d’incivisme». «Pel que fa als contenidors cremats, hi serem, i ho resoldrem. Quan i com, no ho sé, però ho farem», concloïa Ramon Maria Pagès.

El 2% que reposa l’empresa

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, detallava també ahir que, tot i ser elevada, la quantitat de contenidors incendiats enguany no supera el llindar del 2% que l’empresa de la brossa, per contracte, està obligada a reposar pel seu compte i sense carregar un import addicional a l’Ajuntament. El regidor de seguretat, Joaquim Enrech, ja havia apuntat, en un ple el passat mes de maig, que seria complicat que es revessés quest límit a una ciutat que compta amb «entre 2.500 i 2.600 contenidors». Cal tenir en compte, però, que el marge comptabilitza també els contenidors que han quedat malmesos com a conseqüències d’altres incidències que no tenen a veure amb el foc». La despesa de reposició d’un contenidor que quedi fora de la cobertura de l’empresa supera, habitualment, els 1.000 euros.

Subhasta per recuperar fons

L’Ajuntament va iniciar a finals del passat mes de maig un procediment de subhasta pública per desfer-se de 350 contenidors de la brossa en desús i recuperar així un mínim de 6.416 euros –un import aproximat de 18 euros per cada contenidor– per a les arques municipals en un plantejament pioner en aquest àmbit. Només una empresa, vinculada al negoci de la recollida de plàstics hi va concórrer i la licitació va quedar deserta. Així les coses, el consistori vendrà els recipients «al pes» i a preu de mercat.

tracking