Diari Més

Urbanisme

El TSJC insta la promotora d'uns pisos a posar pantalles pel soroll dels trens

Una sentència del maig dóna la raó a l’Ajuntament, que havia avisat l’empresa de la necessitat de la mesura per primer cop al 2002

Els blocs que pateixen les molèsties del pas dels combois estan a tocar de l'avinguda de Tarragona.

El TSJC insta la promotora d'uns pisos a posar pantalles pel soroll dels trensOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una resolució emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb data del passat mes de maig, obliga la promotora dels blocs de pisos ubicats entre l’avinguda de Tarragona i el carrer Sol i Ortega a instal·lar pantalles d’insonorització a tocar de les vies de tren. La resolució del jutge contempla la necessitat de col·locar aquest sistema, on ara hi ha simplement un mur i un espai de terra amb arbrat, per evitar que el soroll provocat pel pas dels combois arribi fins als habitatges, que van ser aixecats, al seu moment, a escassos metres d’aquestes vies i sense cap altra barrera. Dóna la raó, alhora, a l’Ajuntament de Reus, que instava la promotora a realitzar la millora des que presentés el primer projecte de construcció dels edificis, encara a la dècada dels 2000, i que ha vist passar els anys sense la mesura a conseqüència d’un rosari de recursos judicials.

L’Ajuntament, segons apunten fonts municipals, havia comunicat per primer cop a l’empresa saragossana Ortiz Dieste SL –la promotora dels blocs– la necessitat de col·locar aquestes pantalles d’insonorització l’any 2002, en el marc d’una sèrie de recomanacions de compliment obligat que va fer el consistori al projecte inicial presentat abans que s’iniciés la construcció del grup de blocs. La Comissió Provincial d’Urbanisme de Tarragona, tal com detallen les mateixes fonts, ja havia deixat constància, també, d’algunes mancances de certa rellevància al projecte, una de les quals, aquesta que passava per «aïllar al màxim possible els veïns del so dels trens».

Un reguitzell de recursos

La promotora, però, no va presentar el projecte complementari que se li requeria fins l’any 2011. A la documentació, sí que s’havien incorporat algunes de les indicacions realitzades per la Comissió Provincial d’Urbanisme de Tarragona i per l’Ajuntament de Reus, però no aquesta. En concret, les modificacions incloses feien referència principalment a millores en els accessos i a alguns dels vials de l’entorn dels edificis. En el moment que l’Ajuntament va rebre aquest projecte complementari, amb tot, els pisos ja s’havien construït i també s’havien començat a lliurar als propietaris. L’Ajuntament va contestar llavors amb un nou escrit on recordava la demora en la instal·lació de les pantalles a tocar de les vies del tren. En no rebre contesta, va presentar un requeriment a Ortiz Dieste SL. L’empresa va recórrer i, un any més tard, el 3 de desembre de 2013, el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona va fallar en favor de l’Ajuntament i va determinar que els elements d’insonorització havien de ser-hi. A la resolució va succeir-la un nou recurs per part de la promotora que desemboca ara en aquesta nova sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que no admet recurs i que segueix la línia de les anteriors. A la Junta de Govern Local celebrada el passat 29 de juliol es va donar compte del punt en què es trobava el litigi amb Ortiz Dieste SL, i de la darrera resolució del jutge que torna a determinar l’obligació de la promotora de seguir la recomanació que havia fet l’Ajuntament i instal·lar pantalles.

Actuar-hi subsidiàriament

Els serveis d’Urbanisme faran arribar, en els propers dies, un nou escrit a Ortiz Dieste SL per tal de «recordar la sentència del TSJC». En cas que la promotora no reaccioni en un breu lapse de temps amb la col·locació dels elements d’insonorització a tocar de les vies del tren, el consistori considerarà l’actuació subsidiària a curt termini: instal·lar les pantalles i carregar la despesa a la promotora.

tracking