Diari Més

Salut

El 38% del personal de l'Hospital Sant Joan de Reus té un contracte temporal

El director, Òscar Ros, reconeix «certa disfunció del servei d’urgències pel repunt de la demanda», però defensa que «no està causat per manca de personal»

Imatges d'ahir a la tarda, quan es repetia l'acumulació de pacients als passadissos, ja que esperaven poder accedir a una habitació.

El 38% del personal de l'Hospital Sant Joan de Reus té un contracte temporalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè d’empresa de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus assegura que el 38,3% dels treballadors presenten un contracte temporal. La directora del comitè, Alícia Martín, detallava ahir que «del total de 1.200 empleats, 460 són temporals». Va destacar que aquest fet dóna «inestabilitat als diferents departaments i grups de treball» i considerava que és un dels factors que dóna lloc als col·lapses del servei d’urgències que s’han pogut viure les darreres setmanes. «L’organització és una mica qüestionable, ja que els plans que tenies et canvien en no saber ben bé de quin personal disposaràs», afegia.

Per la seva banda, el director del centre sanitari, Òscar Ros, va reconèixer que «en els darrers dies hi ha hagut un repunt de la demanda i, això, ens ha originat certa disfunció en el servei d’urgències». Tot i això, va negar que el col·lapse viscut derivi d’una manca de personal. Pel que fa a l’elevada proporció de treballadors temporals, subratllava que «arran de la nova normativa estatal del 2002, fa quatre anys que, gairebé, no hem pogut fer contractes indefinits per la llei de la reposició». Així, va explicar que «fins a l’última modificació, que ha entrat en vigor enguany, només podíem substituir un 10% del personal que marxava, ja fos per jubilació o per voluntat pròpia».

Amb la darrera modificació, Ros detallava que «podrem contractar fins a un 50% dels treballadors que ens hagin deixat». Tot i que encara estan estudiant com incloure aquesta possibilitat, el director creu que aquest canvi de la llei «ens permetrà també millorar, però no hem d’oblidar que l’hospital compta amb un problema econòmic molt seriós. Ara bé, no podem deixar que això vagi en detriment de l’atenció dels pacients».

En resposta, Alícia Martin, va reconèixer que «la llei de Mariano Rajoy ha degut influir», però posa en relleu que «abans que aquesta entrés en funcionament, el 2002, ja hi havia irregularitats a l’hora de fer contractes fixos». Des del comitè d’empresa han calculat que «en frau de llei» hi ha, almenys, 73 persones que haurien de tenir un contracte fix i no el tenen. «Segons l’estatut dels treballadors, al cap de tres anys de treballar a l’hospital de manera continuada t’han de fer un contracte fix i hi ha desenes de persones que es troben en aquesta situació i no els ho han fet», explicava.

Mesures del Sant Joan

D’altra banda, el director de l’hospital Sant Joan, Òscar Ros, també assegurava, ahir, que «la direcció i els diversos responsables estan duent a terme un seguiment molt acurat de la situació d’urgències». D’aquesta manera, subratllava que «estudiem, de manera diària, quina és la millor manera per afrontar aquest repunt del nombre de pacients i mirar de desfer el col·lapse que hi pugui haver a primera hora del matí». De moment, el centre hospitalari ja ha desdoblat algunes habitacions que eren individuals, però no ha obert cap de les plantes tancades. «Si haguéssim de reobrir alguna unitat de les tancades ho farem. Ara, el nombre de pacients hauria de ser molt més gran. Habitualment, urgènciesatén 240 persones i, aquests dies, ens trobem al voltant dels 270 casos», defensava Ros.

Així mateix, va assegurar que «no es tracta d’una situació sostinguda que es repeteixi cada dia, sinó que són dies puntuals, però ara ja s’ha convertit en un focus mediàtic». En ser preguntat, també admetia que «hi ha hagut algun cas puntual de pacients que han hagut d’estar dos o tres dies al box d’urgències, esperant per passar a una habitació». I afegia que «farem tot el possible perquè una persona no s’hagi d’esperar tres dies a urgències».

Millora de la climatització

Una altra de les queixes que aquests dies ha tornat a sortir a la llum són les elevades temperatures que es registren a les instal·lacions d’urgències. Ros va acceptar-les i va explicar que «hem detectat que en una part de l’hospital hi toca el sol més que a l’altra i això afecta urgències. Per això, estem buscant la manera de millorar el sistema de climatització i poder solucionar-ho». Alguns dels usuaris van emportar-se un ventilador petit als boxes d’urgències.

Usicat demana actuació política

Des de la Unió Sindical Independent de Treballadors de l’Administració de Catalunya van demanar, ahir, l’actuació política per resoldre aquesta situació de col·lapse. El secretari d’organització, Andreu Maza, destacava que «és vergonyós tot això que està passant, ja que els usuaris i els treballadors es queixen, però direcció no respon». A més, defensava que «el personal sanitari està treballant molt bé i fan tot el que poden amb les condicions que tenen». Per aquest motiu, va demanar la implicació de tots els grups representants al consistori reusenc i va poder comprovar, en primera persona, que «els passadissos continuen plens, amb gent esperant», ahir a la tarda.

Imatges d'ahir a la tarda, quan es repetia l'acumulació de pacients als passadissos, ja que esperaven poder accedir a una habitació.

El 38% del personal de l'Hospital Sant Joan de Reus té un contracte temporalCedida

tracking