Diari Més

Laboral

Les condicions de treball de la Policia Nacional a l'aeroport de Reus arriben al jutjat

El Sindicat Unificat de Policia ha presentat una demanda de conflicte col·lectiu contra el Ministeri d’Interior i la Direcció General

La Policia Nacional denuncia al jutjat les condicions de treball a l'Aeroport

La Policia Nacional denuncia al jutjat les condicions de treball a l'AeroportCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu de funcionaris del cos de la Policia Nacional a l’Aeroport ha presentat al jutjat social de Reus, a través del Sindicat Unificat de Policia (SUP), una demanda de conflicte col·lectiu per «l’incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals». La demanda, amb data del passat 21 de juliol i contra el Ministeri de l’Interior i la Direcció General de Policia, arriba després d’un reguitzell de queixes públiques on agents i els seus representants sindicals apuntaven «pressió laboral» i una «situació continuada d’estrès» motivada per canvis en els horaris de feina. En detall, el desencadenants ha estat «més d’un any suportant» una jornada «imposada» i «amb uns horaris de feina injustificables, cosa que, a més d’impossibilitar la conciliació de la vida laboral i la familiar, ha provocat perjudicis a la salut de molts» dels agents. L’exposició de la situació de portes enfora va desembocar, tal com detalla ara el SUP en un comunicat, en la «incoació d’un expedient disciplinari amb amenaça de sancionar a 13 policies dels 20» que es troben destinats a l’aeròdrom per «una suposada falta en alterar el normal funcionament dels serveis».

Els funcionaris, sempre segons el comunicat del SUP, entenen aquest expedient, que «ha mantingut en vil durant un any els esmentats policies fins que, al juny, era arxivat per la mateixa administració per manca de proves», com «un intent inicial per dissuadir-nos d’efectuar denúncies, i seguidament, com una represàlia per haver-les portat a terme». El col·lectiu va posar en coneixement de la Prefectura Superior de la Policia i la Direcció General de la Policia les condicions laborals, però «no van fer res al respecte». Entre les mesures proposades en aquell moment, «figurava la realització d’una avaluació de riscos psicosocials amb l’objecte de conèixer la magnitud dels riscos presents i l’abast de les repercussions d’aquests en les persones afectades, així com el respecte absolut als horaris establerts legalment». En no trobar-hi resposta, els fets s’han denunciat davant la Secretaria de l’Estat de Seguretat,a Inspecció de Treball i la Seguretat Social, i, finalment, al jutjat Social de Reus, segons explica el comunicat.

Torns de feina «opressius»

El SUP deixa constància de que, com a conseqüència de les condicions que el sindicat denuncia, i tot i que la plantilla «ha posat la professionalitat per davant de la salut», n’hi ha hagut que «han preferit canviar d’aires després de mesos de baixa o d’haver suportat torns de feina opressius». En un document anterior, signat per quatre sindicats del cos policial –SUP, CEP, UFP i ASP- i que es va difondre al novembre del 2015, es donava a conèixer que alguns agents havien estat diagnosticatsperun «quadre d’ansietat» i havien rebut la baixa mèdica arran de la «situació d’estrès» que vivia el col·lectiu a l’Aeroport de Reus.

En aquell moment, i amb el nivell d’alerta 4 pels atemptats jihadistes a París, els representants sindicals denunciaven que l’equipament patia, en aquells mesos, una «minva de policies per baixes d’estrès laboral», i que «en lloc de realitzar la seva tasca en horari de matí o tarda», els policies que oferien servei rotaven «en tres torns de matí, tarda i nit que se’ns assignen sempre el dia anterior», una modificació justificada «en base a la convicció que no estàvem complint les 37 hores setmanals que hem de treballar, que no és certa i a què arriben en no computar les guàrdies». Els sindicats també denunciaven l’«agreujant» de la voluntat de les companyies aèries de mantenir a terra el mínim marge de temps possible els seus avions. Així, «el control dels passaports acaba sent inferior al minut per passatger».

tracking