Diari Més

Cas Innova

Josep Prat haurà de pagar 110.000 euros a l'Ajuntament de Reus per increments salarials irregulars a Innova

El Tribunal de Comptes, que responsabilitza també dos càrrecs de societats municipals, addueix que van vulnerar la norma del govern espanyol

Josep Prat, en una imatge d'arxiu, als Jutjats de Reus.

Prat volia emprar el càrrec a l'ICS per accedir a un gran hospital a RomaniaOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes ha condemnat l'exdirector general d'Innova, Josep Prat, a reintegrar 110.000 euros a l'Ajuntament de Reus com a responsable comptable directe dels increments de sou irregulars, corresponents als exercicis entre 2009 i 2011, a les plantilles de diferents societats dependents del hòlding municipal d'empreses que controlava. Juntament amb el mateix Prat han estat condemnats, en qualitat de responsables solidaris, el gerent de Reus Transport, Josep Maria Adserà, i l'expoderat de l'Epel Innova, Josep Iglesias, que s'hauran de fer càrrec de retornar 47.747 euros i 18.961 euros, respectivament, interessos al marge.

Segons quatre sentències emeses recentment pel Tribunal de Comptes, Prat i els seus col·laboradors haurien materialitzat pujades salarials en empreses públiques com Reus Transport, l'Epel Innova o Rellsa saltant-se la llei pressupostària del govern espanyol que les limitava, congelava o reduir amb l'objectiu teòric de contenir el dèficit públic. Uns fets que va denunciar posteriorment el mateix Ajuntament de Reus arran les irregularitats detectades al hòlding per un informe de l'interventor arran la investigació judicial pel cas Innova.

El cas que un major volum de perjudici econòmic hauria causat al consistori són els increments salarials aplicats a la societat Reus Transport Públic SA en els tres exercicis que van de 2009 a 2011. Segons la ponent de la sentència, Margarita Mariscal de Gante, l'empresa va acordar pujades de sou per sobre dels límits previstos per a treballadors del sector públic que havien fixat les lleis de pressupostos generals de l'Estat. Així, mentre a l'any 2009 només s'autoritzava un increment màxim del 2%, Reus Transport Públic va acabar aplicant un 2,40%; el 2011, tot i el límit del 0,3% es va arribar a l'1%; i, finalment, al 2011, amb la congelació salarial ordenada pel govern espanyol socialista, l'empresa pública va incrementar les retribucions en un 3,25%.

L'exgerent Xavier Sarrà, contra qui també es dirigia la demanda, ha quedat absolt.Davant d'això, i considerant Prat com a màxim responsable de la gestió de les societats municipals dins del grup Innova havent omès la «diligència que li és exigible»en la gestió de recursos públics, la jutgessa el declara com a «responsable comptable directe»de les conseqüències que això va tenir per als fons públics de Reus Transport Públic, per un import de 70.760 euros, als quals l'exdirector d'Innova haurà d'afegir el pagament de 6.612 en interessos. La sentència també condemna solidàriament el gerent de la societat, Josep Maria Adserà, a pagar 47.747 euros –més 4.461 en interessos- per «negligència greu»com a responsable en matèria de personal comunicant a l'empresa que feia el pagament de les nòmines a aplicar els increments retributius reconeguts al conveni col·lectiu i no a la llei de pressupostos vigent en cada moment.

Segona sentència

Una segona sentència, la mateixa magistrada condemna també Prat a pagar 36.242 euros –més 3.438 en interessos- per no aplicar les reduccions salarials previstes per a als exercicis de 2010 i 2011 a l'Epel Innova. Segons la sentència, aquesta societat, com a empresa pública subjecta a la normativa de retribucions que aplicava el govern estatal en la llei de pressupostos, havia de reduir els salaris en funció de cada nivell retributiu. Tot i començar a aplicar aquesta retallada a partir de juny de 2010, Prat va ordenar que durant 2011 es compensessin als treballadors, de forma «no justificada», les quantitats reduïdes amb anterioritat i les que es van anar abonant al llarg d'aquell exercici. En aquest cas, la jutgessa també condemna solidàriament l'exapoderat de l'Epel Innova, Josep Iglesias, com a responsable de pagaments al personal i aturoritzar les compensacions en les nòmines, al pagament de 18.961 euros –i 1.805 en interessos-. La sentència exonera de responsabilitat l'exgerent José Augusto García Navarro.

Tercera sentència

La tercera sentència en la qual Prat també ha estat condemnat fa referència a la societat municipal Reus Esports i Lleure, SA (RELLSA), també gestionada pel hòlding Innova que controlava. En aquest cas, la magistrada el fa responsable comptable directe de l'increment salarial del 3% dels sous del personal per a l'exercici de 2011, condemnant-lo al pagament de 2.723 euros. Segons argumenta la sentència, i d'acord amb la llei dels pressupostos estatals del 2010 aprovats pel govern del PSOE, els personal laboral no directiu d'aquesta empresa, com la resta de societats del sector públic, no tenien dret legalment a cap increment de sou durant aquest exercici. En aquesta causa, la sentència desestima la demanda contra Iglesias i García Navarro.

Quarta sentència

L'única de les quatre sentències fetes públiques que acaba sense condemna per a l'exdirector general d'Innova és la que fa referència a la demanda presentada pel consistori per les irregularitats detectades en la manca d'acreditació de les retribucions variables en els exercicis de 2009, 2010 i 2011 al grup Sagessa. El consistori calculava, en aquest cas, una responsabilitat comptable de 19.682 euros. També exonera l'exdirector general de Sagessa en l'àmbit estratègic i de personal, així com l'exdirector general de Ginsa.

tracking