Diari Més

Cultura

Barraques farà una reconversió per superar la seva crisi econòmica

En aquesta edició la Coordinadora ha tingut una pèrdua d’entre més de 8.000 euros i farà canvis per a solucionar la situació

Barraques farà una reconversió per superar la seva crisi econòmica

Barraques farà una reconversió per superar la seva crisi econòmicaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edició de les Barraques d’aquest any ha estat més pobre que les anteriors. Només calia fixar-se amb el cartell d’artistes musicals, que distava molt dels grans caps de cartellera d’altres anys. I el nombre d’entitats participants, que va disminuir de 23 a 16. El president de la Coordinadora de Barraques, Adrià Llorach exposa que hi ha hagut una pèrdua d’entre 8.000 i 10.000 euros en l’edició 2016. Això fa pensar en una reconversió del festival.

El primer pas serà reduir els caps de cartell a un per nit. «Farem que cada nit hi hagi un concert gran i després dos o tres de més petit, amb artistes més locals», exposa Llorach, que afegeix que « també es deixarà 45-50 minuts entre concerts perquè les barraques puguin posar la seva música i tenir més clients». D’aquesta manera es reduiria el pressupost musical. «A més, volem, aprofitant el Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, fer una proposta a l’Ajuntament d’un grup potent i que ells assumeixin el cost», afegeix el president de la Coordinadora.

Segons Adrià Llorach també hi ha intenció de fer un canvi de dates i avançar el festival una setmana. És una proposta perquè no coincideixi amb la Festa Major ni amb les Barraques de Valls, que ara mateix «ens quadrupliquen el pressupost i no podem competir amb el seu cartell».

A més, l’actual president exposa que no continuarà al capdavant de l’entitat, després de cinc anys a la junta i dos a la presidència. Entre els motius de la seva partida hi ha el cansament i que veu que «s’ha perdut l’essència del festival» perquè «estem veient que les entitats no es preocupen massa pel festival, que era una aposta en comú per promocionar la música catalana, i miren més els seus beneficis». Al setembre es començarà a treballar per trobar un relleu.

Un resultat econòmic a la baixa

Els principals problemes econòmics vénen per culpa de l’edició del 2015, on l’últim dia va ploure i es van suspendre les Barraques. Aquest fet va generar unes pèrdues de prop de 8.000 euros. Aquells diners tampoc s’han pogut recuperar aquest any i la Coordinadora continua amb els mateixos números negatius. «Tot i que la subvenció de l’Ajuntament havia de ser de 5.000 euros i al final va ser de 7.000, no ha servit de res», exposa el president, ja que diu que aquests 2.000 euros de més es van haver d’invertir en les pèrdues que van tenir per la gestió de la barra del Trapezi, una proposta a última hora del mateix consistori. A més, «el pressupost de la música va ser més elevat del que esperàvem, tot i haver retallat respecte a l’any passat». A això cal sumar-li la disminució de les entitats participants. En ser 16 no recollien tants diners per les barraques que hi instal·laven. «Tot i que cada barraca va guanyar més, la facturació global no va ser tan positiva», resumia Llorach.

tracking