Diari Més

Municipal

La proliferació d'associacions a la ciutat de Reus redueix la subvenció que reben

Això afecta principalment a les entitats culturals i veïnals, que se’ls han reduït les ajudes entre un 20 i un 30%

La proliferació d'associacions redueix la subvenció que reben

La proliferació d'associacions redueix la subvenció que rebenOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre d’associacions a Reus va en augment, però no ho fa la partida pressupostària de l’Ajuntament. Des del 2015 se n’han creat un mínim de tres més. Això fa que cada any les entitats rebin una quantia econòmica de subvenció inferior. Les associacions de veïns i les dels elements del seguici festiu són algunes de les principals afectades, que han vist com les ajudes d’aquest 2016 s’han reduït entre un 20 i un 30%.

Entre les entitats veïnals fa anys que s’estén el debat sobre l’augment de les associacions i la repercussió que aquestes poden ocasionar. Com més associacions hi ha, més divisió es genera, ha defensat més d’una vegada el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus, Valentín Rodríguez. «La ciutat està preparada per tenir tantes associacions de veïns?», es qüestiona el president de l’Associació de veïns Blancafort, Bartolomé Pluma, que considera que «és un error». Ambdós presidents argumenten que «ara a qualsevol carrer s’hi forma una nova associació».

«La partida pressupostària és la mateixa però hi ha menys diners per cap», explica Rodríguez, que, a més, també presideix l’associació Mas Vilanova, i afegeix que «necessitem les subvencions». Tant Rodríguez com Pluma, expliquen que les entitats ja s’espavilen per no dependre únicament de l’ajuda del consistori. «En el nostre cas la subvenció representa un 20% dels ingressos anuals», explica el president de l’AAVV Blancafort, però que, tot i això, la disminució de la subvenció obliga a «adaptar-se».

Valentín Rodríguez explica que entre setembre i octubre demanaran que s’adapti la partida pressupostària al nombre d’associacions que hi ha a la ciutat «per reclamar, sobretot a nivell econòmic, la tasca que es fa des dels barris». La notícia de la reducció de les subvencions va arribar en mig de la celebració de les festes de barri, algunes de les quals es van realitzar sense haver rebut els diners encara.

El seguici festiu de la ciutat

«Aquest any hem rebut només prop del 70% de la subvenció», explica el cap de colla del Gegant Carrilet, Marçal Ribas, i el mateix corroboren des de l’Associació de l’Àliga de Reus i Ball de Cercolets. «Els ingressos que tenim pràcticament vénen de les subvencions», remarca Ribas. Aquest any, per exemple, necessiten més diners per canviar el vestuari del Carrilet, i la rebaixa de la subvenció els ho posarà més difícil. «Si retallen, no podrem estalviar», resumeix. Cada any, guarden alguns dels diners del curs per al pròxim, per tal de tenir una mica de calaix, i ara els obligarà a «espavilar-se més».

El cap de colla de l’Àliga, Francesc Rivero, ho veu de la mateixa manera, i sentencia que cal «espavilar-te per tu mateix i buscar més recursos». Cal recordar que, precisament, per la Festa Major d’aquest any l’entitat va presentar l’Àliga Petita, que comportarà més despeses. Per tal de crear-la van buscar finançament, entre els mateixos ciutadans i a través de diferents empreses. Amb la retallada pressupostària «has de gastar menys», resumeix Rivero.

Aquesta rebaixa, per sort, no afectarà la festa, ja que les entitats saben diferenciar que una cosa és la cultura i la festivitat i l’altra el consistori. «Fa que davant el consistori estiguem més enfadats», explica el cap de colla, que defensa, però, que no per això deixaran de sortir a la festa.

tracking