Diari Més

El Bou de Reus crea uns ventalls, una tradició el segle XVII

S’han elaborat dos elements, un per donar als grups festius, i un altre per a comprar

El Bou de Reus crea uns ventalls, una tradició el segle XVII

El Bou de Reus crea uns ventalls, una tradició el segle XVIICristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup festiu del Bou de Reus ha recuperat una tradició del segle XVII: regalar ventalls.

Era tradició regalar els ventalls, fets amb una canya i paper, als grups festius durant la cercavila. I així ho han volgut recrear. El dissenyador reusenc Marc Sardà ha adaptat la rosa de Reus heràldica amb un modern ambigrama en què es pot llegir «Reus», i si es gira 180 graus es llegeix «Rosa».

Els ventalls es regalaran per anar a la professó, tal com es feia en el passat, però, tal com expliquen des de l’entitat, només el regalaran als grups festius. Aquest acte substitueix al lliurament de la Gorra i la Cagarada, que són dos premis que poden recuperar en el futur segons la necessitat que tingui la colla de lliurar-les.

Pel que fa als ventallssemicirculars, es podran adquirir a la botiga de la Festa Major, amb dues varietats de color vermell o negre. Tindran un preu de 10 euros cadascun i, d’aquesta manera, s’ajudarà a finançar aquesta recuperació i que l’any vinent es pugui tornar a fer.

No es conserven ventalls antics, ja que el seu fràgil material impedia guardar-los i es feien malbé amb l’ús. Per tal de recuperar l’estètica antiga, la colla s’ha basat en els dissenys del fons Amades de Barcelona i en pocs llocs s’ha mantingut aquest costum. Només es troba l’exemple a Sant Joan de les Abadesses i a Mataró.

L’entitat organitzarà un any més el sopar del Bou i Arròs a la plaça Evarist Fàbregas el pròxim dilluns 27 de juny.

tracking