Diari Més

Judicial

La cúpula de PxC apunta Anglada i es desvincula de la propaganda de 2011

Daniel Ordóñez, Moisés Font i Miquel Ángel Chiquillo declaren davant el jutge no tenir «veu ni vot» als xecs a nom de Mohamed

Miguel Ángel Chiquillo (esq.), entrant als jutjats de Reus, ahir.

La cúpula de PxC apunta Anglada i es desvincula de la propaganda de 2011Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Plataforma per Catalunya (PxC) a L’Hospitalet de Llobregat, Girona i Barcelona, membres de l’antiga cúpula, van declarar ahir al jutjat número 3 de Reus en el marc de la dotzena d’investigats per un presumpte delicte d’incitació a l’odi i el racisme, arran de la propaganda electoral difosa pel partit durant la campanya de les municipals de 2011. Daniel Ordóñez, Moisés Font i Miguel Ángel Chiquillo, citats després que el passat 12 de maig ja declarés l’exsecretari d’organització i acció electoral de PxC, David Parada, «es desentenen del programa electoral tot i ocupar càrrecs de responsabilitat, diuen que no tenien ni veu ni vot al partit, que era dictatorial i presidencialista, i apunten Josep Anglada», detalla Hilal Tarkou al capdavant de l’associació Watani, a instàncies de la qual va iniciar-se la causa.

PxC va introduir a les bústies reusenques xecs simulats a nom de Mohamed Alcabir Samir, amb l’import de 4.000 euros i al revers dels quals es deia que el Parlament havia repartit 4.000 milions d’euros entre els immigrants al 2009 i el 2010, i que cada català destinava 600 euros dels seus impostos per a que cada immigrant rebés 4.000, tal com figura en una interlocutòria sobre el cas, amb data del 25 de gener. Watani va denunciar els fets -com també una desena d’entitats més, entre les quals hi ha el Síndic de Greuges de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet o alumnes de la Universitat Pompeu Fabra– i posteriorment Iniciativa per Catalunya Verds va personar-se en el procediment. El cap de llista de PxC a Reus, Albert Tafalla, ja va comparèixer, fa dos anys, per respondre sobre els xecs i va apuntar llavors que «la campanya va ser dirigida per la cúpula del partit». Tot plegat va desembocar en la investigació de la cúpula i la citació dels seus membres, que ara han començat a declarar.

Retirar l’acusació

Tant Ordóñez com també Font i Chiquillo, tal com concreta el mateix Tarkou, haurien respost únicament preguntes del jutge i argumentat que «tot els venia donat i no tenien ni veu ni vot en les decisions que es prenien». La seva representació, afegeix el portaveu de Watani, hauria suggerit l’opció que es retirés l’acusació contra els membres de l’antiga cúpula de PxC a canvi que aquests testifiquessin contra Josep Anglada, un extrem que «moralment, no puc ni vull contemplar». L’exlíder de la formació i l’exsecretària de presidència, Marta Riera, estan citats l’11 de juliol amb un advertiment de detenció si no assisteixen a la vista, després de no comparèixer al maig en una citació inicial.

Sobre Anglada han descarregat les decisions i el contingut del programa objecte d’investigació tots els excàrrecs de PxC que han declarat fins ara, i que fan al·lusió al «caràcter presidencialista» de la formació. En la interlocutòria del 25 de gener, el jutge apunta que distribuir aquells xecs suposa «la difusió d’un missatge que promou o justifica l’odi racial i la xenofòbia perquè és un discurs basat en la intolerància» i detalla que tot plegat resulta «presumptament, delictiu perquè suposa una incitació a la violència».

tracking