Diari Més

Veïnal

Veïns de l'IMAC denuncien l'excés de soroll del bar que hi ha al jardí

Hi ha prop d'un centenar d'afectats per les actuacions i activitats musicals que es fan en aquest espai

Veïns de l'IMAC denuncien l'excés de soroll del bar que hi ha al jardí

Veïns de l'IMAC denuncien l'excés de soroll del bar que hi ha al jardíCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les activitats que es realitzen als Jardins de la Casa Rull de l’IMAC causen un soroll excessivament «elevat». Això és el quedenuncien els veïns de la zona, especialment els del carrer Sant Elies, la comunitat de Sant Joan número 25 i els números 5 i 7 de Sardà i Cailà.

L’any passat l’Ajuntament de Reus els va enviar una cèdula de notificació avisant a alguns veïns, no tots, que indicava que es procediria amb l’activitat del bar amb terrassa i que tenien un termini de 10 dies per a presentar al·legacions. Així ho van fer conjuntament, a migmaig els veïns denunciaven el «nivell de soroll ambiental molest, excessivament elevat», a més de les olors del menjar que els puja des de la cuina del local. La resposta municipal no va arribar fins a migjuliol, passats els mesos de més activitat al jardí de l’IMAC, on s’especificava la normativa municipal que regulava tots aquests fets.

«Pel que sabem, l’activitat hauria de ser de bar terrassa, no de bar musical», exposa Maria Lluïsa Prunera, veïna afectada. Entre tots denuncien que a l’estiu no poden estar tranquils a casa ja que creuen que se superen els límits de decibels permesos, que són de 45 dBA durant horari nocturn i 55 dBA durant el dia. La normativa municipal també exposa que «en cas de queixes de soroll per part dels veïns l’activitat quedarà limitada de les 8 h a les 23 h». Fet que els denunciants asseguren que no es compleix, ja que l’any passat ja van començar alguns dels concerts a les onze de la nit. Tot i això, Vicent Terol argumenta que «ja no és qüestió d’hores sinó d’excessiu soroll» i remarca que «cada vegada pugen més el volum i està menys controlat».

També exposen que, tot i que la major part de l’activitat es concentra al mes de juliol, s’han fet altres concerts fora d’aquest període, a més de la música d’ambient.

«Creiem que l’activitat que abans hi havia a la Palma s’ha desviat cap aquí», reflexiona Bernat Marsal, afectat i president de la comunitat de veïns de l’escala Sant Joan 25. També llança una altra pregunta a l’aire al voler «saber si es tracta d’un espai preparat per a concerts, que crec que no».

Vidres esquerdats

Els problemes del soroll afecten de formes diferents als veïns. El principal problema, i el comú a tots, és el soroll. Durant el temps d’estiu molts dels ciutadans de la zona han de tancar les finestres per minimitzar l’acústica. «Amb finestres de doble vindre i ho hem de tenir tot tancat», exposa Terol, que afegeix que «el bar és molt posterior a la gent que viu aquí». Alguns no disposen d’aire condicionat i això encara fa més difícil tenir les finestres tancades als mesos de més calor de l’any.

Per la seva banda, Prunera al·lega que té algun vidre esquerdat i que tant ella com altres veïns dels números 6,8 i 10 del carrer Sant Elies el passat novembre van tenir humitats perquè, segons els va explicar el lampista, «del soroll s’havien remogut les canonades».

La representació dels veïns afirmen que estan disposats a arribar fins al final i fins i tot s’havien plantejat la possibilitat de portar un notari que fes acte durant «el moment àlgid» i efectuar una denúncia. Exposen que han demanat parlar amb el màxim responsable de l’IMAC per tal d’arribar a una entesa. Tot i això, veure que a una queixa presentada al maig se’ls responia al mes de juliol, els fa preveure que aquest any tampoc hi haurà una millora. Cal esperar, primer, a conèixer la programació prevista per aquest estiu. Per la seva banda, des de la regidoria de Cultura afirmen que s’està complint la normativa i no s’actua per sobre els decibels estipulats.

tracking