Diari Més

Política

​La CUP de Reus i Valls demana que es retiri el títol d'alcalde honorífic i perpetu a Franco

En el cas reusenc es debatrà en el ple del pròxim divendres

Cunit ja no tindrà  Franco com alcalde honorífic i 'perpetuo'

Cunit ja no tindrà Franco com alcalde honorífic i 'perpetuo'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups municipals de la CUP de Reus i de Valls demanen als seus respectius consistoris que es retiri el títol d'alcalde honorífic a perpetu a Francisco Franco. En el cas reusenc, la possible retirada es debatrà en el pròxim ple, que se celebrarà divendres. Per la seva banda, la Crida per Valls CUP ha confirmat que el municipi també va concedir aquesta condició i ara vol esbrinar si encara segueix vigent o si ja està retirada.

Aquest títol va ser atorgat a Franco el 31 de març de 1964, quan el màxim mandatari espanyol va fer una visita al territori. En aquell moment es va imposar a tots els municipis de la demarcació de Tarragona, oferir-li el títol honorari i perpetu d'alcalde. En el cas vallenc, se sap, a més, que l'11 de juny de 1963 se li va concedir una medalla d'or. Els cupaires volen confirmar si aquesta va ser retirada en l'època en què es va reformar el monument dels Quarters, així com confirmar si es va retirar o no el títol honorífic.

La CUP, que va conèixer l'existència d'aquest document durant una recerca històrica d'un company de formació als Guiaments, que va ser el primer municipi a retirar aquesta menció. Des de la candidatura d'unitat popular informen que es tracta d'una acció simbòlica i que conviden als altres municipis a unir-se en aquesta actuació per tal d'eliminar els vestigis que encara queden de la dictadura franquista a la zona del tarragonès.

tracking