Diari Més

Cultura

Descobrint el patrimoni amagat

La iniciativa 'Espais Ocults', nascuda a Reus, amplia l'obertura d'edificis emblemàtics a Tarragona, Cambrils i Valls

Descobrint el patrimoni amagat

Descobrint el patrimoni amagatElena Pedrola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Obrir al públic edificis que normalment resten tancats i realitzar-hi visites guiades gratuïtes. Aquest és l’objectiu de la iniciativa ‘Espais Ocults’, que va celebrar la primera edició l’any passat i que aquest dissabte ha fet la presentació de les noves jornades del 2016 amb un concert i un vermut. La idea va ser originada al Vapor Lab, un espai de coworking situat a l’antic edifici de l’Antic Vapor Vell, on s’ha realitzat la mateixa presentació, per estudiants d’arquitectura i membres del mateix espai. «El principal objectiu de la iniciativa és donar a conèixer el patrimoni», expliquen Coia Domingo i Àlex Briñón, membres de l’organització d’Espais Ocults.

En la primera edició, que va tenir lloc el 19 de setembre del 2015, es van obrir al públic l’Estació Enològica, el mateix edifici del Vapor Lab, l’Escola d’Art i Disseny de Reus, l’Escola Maria Cortina, la sala noble de l’Església de la Sang i el taller de l’escultor reusenc Ramon Ferran. Aquest segon any s’ampliarà la jornada a dos dies, el 17 i 18 de setembre, i el nombre d’edificis a visitar s'augmentarà finsals 15. Els membres de l’organització afirmen que alguns edificis de la primera edició es repetiran, «però no volem revelar la resta, per mantenir l’expectació fins l’últim moment», asseguren. El que afirmen que cal tenir clar, però, és que sempre són edificis amb històries interessants: «Intentem ensenyar racons i llocs especials que no són de fàcil accés, o que tenen alguna cosa especial. Tot i que també obrim edificis públics i més accessibles, sempre són espais que tenen alguna història curiosa que val la pena explicar i mostrar».

Tarragona, Cambrils i Valls

Després de l’èxit de la primera edició a Reus, Espais Ocults viatjarà, aquest 2016, a Tarragona, Cambrils i Valls. La jornada en aquestes localitats serà d’un dia, i s’obriran un o dos edificis al públic, que tampoc es revelaran fins a últim moment. A Valls Espais Ocults tindrà lloc el 25 de juny, a Tarragona el 13 d’agost i a Cambrils el 27 d’agost.

Els voluntaris, la clau de l’èxit

Des de l’organització es fa una crida a tothom que el motivi l’activitat per fer de voluntaris i unir-se a l’entitat com a socis: «El voluntariat és la peça clau de la iniciativa», expliquen Coia Domingo i Àlex Briñón. Cada edifici requereix d’unes dues o tres persones que s’encarreguin de la visita guiada, dels registres i de l’accés del públic. És per això que demanen que tothom que hi estigui interessat pot convertir-se en voluntari i ajudar a fer que la iniciativa repeteixi l’èxit de la passada edició. També remarquen que no són necessaris coneixements previs d’arquitectura, història o art, «tan sols busquem bona predisposició per l’activitat», conclouen.

Descobrint el patrimoni amagat

Descobrint el patrimoni amagatElena Pedrola

Descobrint el patrimoni amagat

Descobrint el patrimoni amagatElena Pedrola

tracking