Diari Més

Economia

L'Ajuntament de Reus preveu retallar 2,3 milions del dèficit de l'Hospital

Una de les mesures presentades és el refinançament del préstec del Pla d’Ajust i Reus Serveis Municipals

L'Ajuntament de Reus preveu estalviar 2,3 milions del dèficit de l'Hospital

L'Ajuntament de Reus preveu estalviar 2,3 milions del dèficit de l'HospitalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus va presentar ahir un seguit de mesures per reduir el dèficit de l’Hospital, que, segons l’informe de l’interventor, s’elevaria a 4 milions d’euros a final d’any si no s’actués de cap manera. Aquestes mesures proposen un estalvi de 2,3 milions d’euros, una xifra que no arriba a cobrir per complet els números negatius del centre sanitari.

Les mesures que van presentar ahir l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Salut, Noemí Llauradó, se centren en tres aspectes. El primer de tots suposaria condonació dels interessos del préstec del Pla d’Ajust Ajuntament i l’Hospital i representaria un estalvi de 100.000 euros. A aquesta mesura, tal com va voler destacar Pellicer caldria afegir-li l’estalvi de 625.000 euros a través del refinançament del préstec de Pla d’Ajust Ajuntament amb Reus Serveis Municipals (RSM). L’última mesura proposada pel govern és disminuir les inversions d’Aigües de Reus per les actuacions que duu a terme al centre hospitalari i reduir, així 500.000 euros. Aquestes dues últimes propostes, permetrien a l’Ajuntament rebaixar prop d’1,2 milions el lloguer que anualment l’Hospital paga al consistori. Aquestes serien les mesures a curt termini proposades per a reduir el dèficit, que caldria sumar-les a les del mateix hospital i així sumarien un estalvi de 2,3 milions al 2016. Tot i això, tal com va remarcar Carles Pellicer, «caldrà buscar més estalvis, ja que aquestes mesures no són suficients», i també va voler afegir que «aquestes mesures no són la solució definitiva». Restarien encara prop de 2 milions d’euros més per a recuperar.

Aquests diners que encara falten es podrien reduir amb les negociacions dels crèdits que el govern està mantenint amb diverses entitats bancàries. L’altra opció passa per la comissió mixta amb el Departament de Salut de la Generalitat. Aquest «té la voluntat de poder contractar més activitats, sempre i quan siguin necessàries per als usuaris», va explicar Noemí Llauradó.

Per altra banda, les 13 mesures aprovades pel Consell d’Administració de l’hospital, servirien per reduir un total d’1.115.448 euros més.

Mesures per al 2017

La mesura més important projectada per al pròxim exercici contemplaria la bonificació de l’IBI que l’hospital paga per l’edifici i suposarien 679.000 euros. Aquest any ja no es pot aplicar aquesta mesura perquè ja s’ha dut a terme la factura. Una de les altres propostes per al pròxim any passa per la condonació dels interessos del préstec del Pla d’Ajust que l’Ajuntament té amb l’hospital i es podrien estalviar 113.000 euros. A llarg termini, el govern del consistori també es plantejaria la renegociació dels crèdits de l’obra i la titularitat del centre mèdic.

D’aquesta manera, l’estalvi per al 2017 seria inferior al d’aquest any i només arribaria als 1.907.448 euros.

Totes aquestes mesures presentades pel govern de Reus es portaran al Consell d’Administració de l’hospital i al Ple municipal. El govern està buscant el suport d’altres grups municipals per tal d’aprovar el plec de mesures, ja que, tal com va recordar ahir Carles Pellicer, estan en minoria. L’alcalde reusenc també va voler fer esment a la mesura de la CUP de descapitalitzar GECOHSA i el CMQ, dient que seria «l’última mesura» a prendre.

tracking