Diari Més

Mobilitat

El nucli antic estrenarà senyalització per adaptar-se a les bicicletes al juny

L’Ajuntament i BiciCamp van reunir-se fa pocs dies amb impulsors del model de Terrassa per trobar noves vies dins el Pla Director

Ciclistes de BiciCamp circulen per la plaça Mercadal.

El nucli antic estrenarà senyalització per adaptar-se a les bicicletes al junyOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre de la ciutat es prepara per acollir, en poques setmanes, les bicicletes que hi podran començar a circular en el marc de la implantació del paquet de mesures ideades per l’Ajuntament i BiciCamp amb l’objectiu de «dinamitzar-ne l’ús» i fer-lo compatible amb el pas dels vianants. El desplegament de la senyalització vertical s’iniciarà al juny i servirà per donar lloc a itineraris d’entrada i de sortida al nucli antic. Progressivament, a més, es col·locaran indicadors de via preferent per a bicicletes, la velocitat màxima es limitarà a 30 km/h al Tomb de Ravals i a 10km/h als carrers senyalitzats a l’interior del nucli, i es crearan nous aparcaments a la plaça del Mercadal, la del Teatre i al Pallol.

Membres de la comissió especial sobre l’àmbit a Reus i impulsors del model d’incorporació de la bicicleta a la ciutat a Terrassa –entre els quals BiTer, entitat similar a BiciCamp–, en què la capital del Baix Camp s’hi vol inspirar, han mantingut aquests dies una trobada «molt interessant per veure les polítiques que s’han emprat en aquella ciutat», apunta Josep Maria Galofre, al capdavant de BiciCamp. Entre elles, hi ha l’ampliació a nous barris de la limitació de velocitat a 30km/h o l’aprovació, en el darrer ple, d’actuacions per a la «protecció del transport alternatiu i sostenible». Galofre puntualitza que l’intercanvi d’experiències és «enriquidor» i que aporta un altre punt de vista en la redacció del Pla Específic per a la Mobilitat en Bicicleta a Reus, el qual hauria de quedar aprovat en un marge d’entre vuit i deu mesos.

En el desplegament de la bicicleta al centre de Reus, s’habilitaran tres itineraris d’entrada al nucli a través del carrer del Vidre, la plaça del Baluard i el carrer de Sant Pere Apòstol. N’hi haurà també quatre de sortida, en aquest cas als carrers d’en Vilar, Major i del Fossar Vell, de l’Hospital i de Vallroquetes. En tots ells s’ubicaran indicadors de via preferent per a bicis, amb limitacions a 30km/h i 10km/h. Els nous aparcaments se sumaran als operatius al Tomb de Ravals. La voluntat és que es localitzin «en llocs visibles i de pas» per «garantir la seguretat», apuntava el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, en la presentació del paquet.

Aquest, és el pas previ a l’entrada en vigor del Pla Específic per a la Mobilitat en Bicicleta, que definirà infraestructures, normativa, seguretat viària, intermodalitat i campanyes de promoció i seguretat envers la integració de la bicicleta a la ciutat. Entre les propostes que se sospesen, hi ha la d’incorporar places per a bicicletes als aparcaments municipals o la connexió a dues rodes entre les estacions de bus i tren i els campus de la URV a Reus.

L’experiència d’una altra ciutat

El ple de l’Ajuntament de Terrassa aprovava a principis d’abril la creació d’un registre municipal de bicicletes i la implantació de gàbies per a aparcar als principals punts de pàrquings de bicicletes del municipi «amb compromís de finalització de les mateixes a, com a mínim, totes les estacions de FGC i Renfe de la ciutat, durant l’any 2017». El consistori també es comprometia a «l’estudi de cost i possible aplicació de gàbies davant Instituts, universitat i Biblioteques per sotmetre-ho a valoració en la negociació».

tracking