Diari Més

Habitatge

Tres bancs han proposat cedir pisos buits a la Generalitat per sumar-los a la borsa social de Reus

L’Ajuntament ha aplicat 59 sancions a 8 entitats bancàries amb pisos buits

Tres bancs han proposat cedir pisos buits a la Generalitat per sumar-los a la borsa d'habitatges de Reus

Tres bancs han proposat cedir pisos buits a la Generalitat per sumar-los a la borsa d'habitatges de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Especial de Polítiques d’Habitatge Social es va reunir ahir per tractar diversos punts, el més important referent a les sancions que el consistori reusenc va començar a aplicar a entitats bancàries que tenen a disposició, a la ciutat, diversos immobles buits.

Segons va explicar el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, a dia d’avui, l’Ajuntament ha aplicat 59 sancions a 8 entitats diferents. Cal recordar que es va anunciar que les sancions s’aplicarien a les diferents entitats per un total de 78 immobles.

Per ara, d’aquestes sancions, n’han rebut 43 recursos. «Ara cal veure quants d’aquests desestimem i quants no», va argumentar Arza.

«Les multes ja estan emeses», va assegurar el regidor, qui va especificar que ara tenen dos camins: «o seguir multant-los», ja que aquesta ha estat la primera de les tres sancions que es podrien aplicar, fins a arribar a la xifra màxima de 900.000 euros. Arza, va explicar, però, que des de la comissió encara no s’ha acordat quina seria la xifra per a una segona sanció. L’altre camí, segons explicava Marc Arza, passa per presentar nous recursos jurídics per tal d’iniciar nous expedients a nous pisos.

El regidor també va exposar que tres de les entitats han proposat cedir els seus pisos a la Generalitat per tal que el consistori deixi de sancionar-los. «És un camí que explorarem», va destacar el regidor Marc Arza. D’aquesta manera, els immobles passarien a formar part de la borsa d’habitatge de l’ajuntament reusenc. En aquest sentit, Edgar Fernández, regidor de la CUP va afegir que «han respost favorablement perquè no hi hagi una segona sanció».

Problemes amb la Llei 24/2015

Durant la reunió, es va tractar el fet que el passat mes d’abril el Govern Espanyol va portar al Tribunal Constitucional alguns articles de la llei catalana 24/2015 referent a les emergències socials. Concretament, han quedat suspeses les segones ajudes per les llars endeutades, on obligava a les entitats bancàries a concedir un lloguer social abans d’iniciar un desnonament. «S’ha tornat a posar l’alarma», va afirmar Marc Arza, ja que és un problema que afecta directament a la ciutadania reusenca.

Des de la Candidatura d’Unitat Popular van afirmar que l’Ajuntament podria demanar per llei social que no s’apliquessin aquests desnonaments però expliquen que «l’Ajuntament no desobeiria la llei». Per la seva banda, van assegurar que des de la formació política desobeiran la suspensió d’aquesta llei si és necessari, ja que consideren que «les persones van per davant de qualsevol llei».

Una nova comissió

La CUP va sol·licitar en l’últim plenari la presència d’entitats externes durant el transcurs de totes les reunions de la Comissió Especial de Polítiques d’Habitatge Social. En reunió d’ahir no es va fer efectiva la presència de cap grup extern, però, tal com afirma Arza, si hi podran ser a la pròxima.

Segons va explicar Edgar Fernández la propera reunió tindrà lloc el 19 de maig i. Tot i que Marc Arza, prefereix mantenir l’anonimat de les entitats externes que hi participarien fins que siguin oficialment convidades i així ho acceptin, des de la CUP ja avisen que volen que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i STOP Desnonaments hi siguin presents, ja que, com afirmava Fernández, la comissió intenta especialitzar-se en el tema d’habitatge però aquestes dues plataformes ja en són expertes. Des de la formació política reivindiquen que hi estiguin sempre presents i no només a la pròxima.

tracking