Diari Més

Habitatge

Comprar un pis ocupat o tapiat a canvi d'una rebaixa de preu

Dos de cada 100 compradors accepten adquirir habitatges amb 'ocupes' ofertats per entitats bancàries. Immobiliàries de Reus també detecten lloguers il·legals en molts d'aquests habitatges.

Comprar un pis ocupat o tapiat a canvi d'una rebaixa de preu

Comprar un pis ocupat o tapiat a canvi d'una rebaixa de preuOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Elena Martí és agent immobiliària de Reus i s’ha trobat, en diverses ocasions, la situació d’anar a ensenyar un pis a uns clients i, en arribar, descobrir-lo ocupat. Un exemple és el pis que tenien a la venda al carrer Gornals, on es van trobar que no hi podien accedir perquè s’havia canviat el pany. Martí va trucar a la policia denunciant els fets i van forçar l’entrada. Allí s’hi van descobrir «inquilins il·legals» i la solució va passar per fer un «contracte precari a les persones que hi residien», explica l’agent immobiliària.

Aquest no és un fet aïllat sinó que des de Finques Martí i altres agències immobiliàries de Reus denuncien aquesta pràctica il·legal, que cada cop sembla més habitual. «Ens hi trobem bastant sovint», confirma Martí.

Una altra agència de venda i lloguer d’immobles afirma haver-se trobat algun pany canviat. El primer pas que van realitzar va ser trucar al propietari que, a l’obrir el pis, va veure que ja hi havia punxada la instal·lació elèctrica i ja s’havia col·locat un comptador de llum per agafar-la del veí o de l’escala. Un cas similar els va ocórrer també a Finques Martí. El propietari d’un pis nou al barri Gaudí va haver de canviar el pany de la porta i instal·lar una alarma. «Ens en vam assabentar just quan volíem anar a ensenyar l’immoble», explica Elena Martí.

En situacions com aquestes el que fan les empreses immobiliàries és trucar al propietari o entitat bancària per a què iniciïn els tràmits judicials pertinents en cas d’ocupació o canviïn els panys abans de l’arribada d’inquilins il·legals i ho denunciïn a les autoritats.

L’agent immobiliària corrobora que cada cop es troben amb més situacions d’aquest tipus i assegura que «normalment aquests pisos ja no els posem a la venda», un cop saben del seu estat. També tenen xalets adossats davant el pavelló olímpic i al Mas Abelló, que no poden vendre. «Tot això són vendes perdudes».

Ofertes en pisos ocupats

Tal com explica una altra immobiliària de Reus, les entitats bancàries ofereixen una rebaixa als pisos ocupats o tapiats. Des de l’agència afirmen que «molt poca gent compra pisos amb ocupes. Només 2 de cada 100 persones». També afirmen que, un cop realitzada la compra, és el mateix usuari qui ha d’iniciar els tràmits jurídics per a fer fora els «inquilins». De la mateixa manera, qui vulgui comprar un pis tapiat tindrà una rebaixa, tot i que menor, i, si vol veure el pis físicament, haurà de destapiar-lo i després pagar el preu del nou tapiament de l’immoble.

Lloguers il·legals

Una altra pràctica força habitual és ocupar pisos per a llogar-los a tercers com si ells en fossin els propietaris.

Elena Martí també es s’ha trobat amb un cas d’aquests quan volia ensenyar un pis. En intentar accedir a l’immoble es van trobar que estava ocupat per una dona. En dir-li que es tractava d’un pis propietat d’una entitat bancària, la senyora va assegurar «que l’home del bar de sota li havia llogat per uns mesos». Martí demana precaució en el lloguer a particulars, ja que aquest cas no és un fet aïllat.

Aquesta situació també s’estén a altres pobles del Baix Camp. A Finques Martí tenen també quatre pisos ocupats a La Selva del Camp, tots d’un mateix bloc, així com finques rústiques. I a Alforja també tenen el mateix problema.

tracking