Diari Més

Salut

La dieta mediterrània redueix el risc cardiovascular

L'estudi ha estat elaborat per la URV, l'hospital Sant Joan i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili

La dieta mediterrània redueix el risc cardiovascular

La dieta mediterrània redueix el risc cardiovascularCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dieta mediterrània redueix l'acilcarnitina en sang, un metabòlit vinculat al risc de malaltia cardiovascular, segons un estudi publicat a The American Journal of Clinical Nutrition, informa la URV.

L'estudi sorgeix de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Hospital Sant Joan de Reus i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili, que formen part de la xarxa CiberObn de l'Institut de Salut Carles III.

En aquest projecte es va analitzar l'associació entre 28 tipus d'acilcarnitines, metabòlits presents a la sang i que s'han relacionat amb l'aterosclerosi, la resistència a la insulina i la malaltia cardiovascular.

Es tracta del primer estudi que relaciona l'efecte de la dieta mediterrània amb els nivells sanguinis d'acilcarnitines i la malaltia cardiovascular.

La dieta mediterrània és rica en oli d'oliva verge, fruites, verdures, fruita seca, peix i llegums, un consum moderat de vi negre i reduït en carns vermelles, begudes ensucrades i dolços.

Per contra, un consum elevat de carn vermella, lactis i ous facilita més índex d'acilcarnitines.

Els participants de l'estudi que seguien aquesta dieta tenien menys risc de patir incidents cardiovasculars encara que tinguessin els nivells d'acilcarnitines més alts que els altres participants que no seguien aquesta dieta.

Els investigadors van seleccionar aleatòriament un miler de participants, dels quals es conservaven mostres de sang a l'inici de l'estudi i al cap de l'any.

Les va analitzar el Broad Insitute del MIT i la Universitat de Harvard (Estats Units) amb les tècniques de la metabolòmica.

Els resultats van demostrar que els participants que tenien nivells alts en sang d'acilcarnitines de cadena curta i mitjana tenien un 80% i un 50%, respectivament de risc més elevat de patir malalties del cor al cap de cinc anys.

El treball, en què també ha col·laborat la Universitat de Navarra, s'emmarca en el projecte PREDIMED, el principal estudi clínic d'intervenció nutricional a Espanya, i un dels més grans del món, amb el seguiment de 7.500 persones durant deu anys.

tracking