Diari Més

Sanitat

Una clínica declina extraure la peça a una pacient que porta pròtesi Traiber

La dona apunta que el metge va anul·lar la cita amb el preoperatori fet i «per la marca»; el centre manté que només li va «recomanar»

Una clínica declina extraure la peça a una pacient que porta pròtesi Traiber

Una clínica declina extraure la peça a una pacient que porta pròtesi TraiberOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una pacient afectada per les pròtesis de la marca Traiber refereix dificultats per trobar un centre sanitari on se li practiqui l’extracció de la peça que al seu moment li va ser implantada al maluc, intervenció que requereix arran de «molèsties i dolors continuats» que pateix i que han estat atribuïts a la situació de la pròtesi. La dona, de 65 anys, va acudir a la clínica del Pilar, a Barcelona i a través de la mútua DKV, per sotmetre’s a l’operació quirúrgica, la qual, segons el seu relat, va arribar a tenir una data fixada per a la realització prou propera com per haver completat també el preoperatori. Sempre tal com denuncia, la clínica va declinar «en l’últim moment» intervenir-la precisant la negativa a tractar amb les pròtesis de Traiber, en principi a causa de la dificultat que suposa l’extracció d’una peça d’aquestes característiques.

La dona resta encara avui a l’espera de ser intervinguda, i ha fixat una nova data per a l’operació, a través de la mateixa mútua, a la Clínica Corachán, també a Barcelona, per al proper mes de juny. Fonts del Pilar consultades reconeixen una única visita de la pacient a les seves instal·lacions, la qual «va limitar-se a exposar la situació a un metge» i neguen que se li hagués practicat cap tipus de prova ni, per tant, s’hagués efectuat el peroperatori ni s’hagués acordat una data per a la intervenció al Pilar. Les mateixes fonts expliquen que la clínica sí que va redirigir la dona a buscar un altre centre, però que ho va fer «perquè aquest no li entrava per la mútua» i puntualitzen que «si ella hagués insistit en operar-se aquí, ho podria haver fet» i que tot plegat «es va limitar a una recomanació». Detallen, igualment, que «el més habitual és que l’extracció d’una pròtesi la practiqui el mateix metge que la va implantar» i que els fets «no tenen res a veure amb la pròtesi ni amb la marca d’aquesta, ni és que la clínica no volgués operar-la». Preguntats sobre si intervenen pacients amb pròtesis de Traiber, des del Pilar concreten que «la situació no s’ha arribat a donar», que no han registrat sol·licituds per a fer-ho.

Amb tot, la dona aporta documentació sobre proves mèdiques –una anàlisi de sang i unes radiografies– que li van ser realitzades a finals de febrer d’aquest 2016, amb el logotip de diferents laboratoris i el nom d’un traumatòleg i cirurgià ortopèdic que forma part del quadre mèdic del Pilar. També el volant d’autorització de recanvi per al doctor, signat i segellat amb el mateix nom. L’afectada apunta que la intervenció al Pilar havia estat programada per al mes de març i que va ser «pocs dies abans» quan l’especialista va anul·lar-la, sempre segons assegura, per tractar-se d’una peça de la marca Traiber, fet davant el qual tenia «les mans lligades».

«Perjudicis» per l’espera

Es dóna la circumstància que almenys quatre cirurgians d’aquest centre mèdic es troben en aquest moment dins el grup de 47 metges investigats en el marc de la peça separada número 4 del cas Innova –la macrocausa que analitza presumptes irregularitats entorn l’antic hòlding municipal d’empreses i la sanitat catalana–, la qual dirimeix presumptes cobraments de comissions per part de professionals de la medicina a canvi de col·locar les pròtesis suposadament caducades i defectuoses. La causa podria acabar ampliant-se a curt termini, a petició d’alguna de les parts, també als distribuïdors que formaven part de l’òrbita de Traiber, en entendre’s que aquestes igualment han de tenir, per obligació, un coneixement acurat dels productes que comercialitzen.

L’afectada, que prefereix no revelar la seva identitat, s’ha personat a la causa amb la plataforma que engloba el gruix dels casos i la seva representació ha reclamat informació sobre els fets a la clínica del Pilar. Fonts properes al cas expliquen que «el jutge encara no ha rebut cap informació de la clínica». Argumenten, també, que l’endarreriment de l’operació –des de la data a què fa referència inicialment i que tindria lloc al març fins a aquesta de nova a la Clínica Corachán, cap al juny– ha provocat perjudicis a l’afectada, que ha de conviure amb els «dolors continuats» fins que la pròtesi de Traiber li sigui extreta.

Els metges investigats per les pròtesis de Traiber, els quals desenvolupaven tasques a diferents centres sanitaris de Catalunya i espanyols, tant de l’àmbit públic com del privat, estan acusats d’una dotzena de delictes: prevaricació i malversació de fons públics, alteració de preus en concursos públics, tràfic d’influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, delicte societari, frau a l’administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, delicte contra la salut pública i blanqueig.

tracking