Diari Més

Judicial

Prat volia emprar el càrrec a l'ICS per accedir a un gran hospital a Romania

L’expresident de l’empresa sanitària pública rebia inversors que proposaven «un nou model català de medicina» al país dels Carpats

Josep Prat, en una imatge d'arxiu, als Jutjats de Reus.

Prat volia emprar el càrrec a l'ICS per accedir a un gran hospital a RomaniaOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de l’Institut Català de la Salut (ICS) i exdirector d’Innova, Josep Prat, va aprofitar el càrrec al capdavant de l’empresa pública de serveis de salut per intentar participar en la construcció d’un gran hospital a Romania de la mà de l’exsecretari de la fundació Satse, Luis Cabado. Prat, a més, va assessorar Cabado perquè obtingués més ingressos de l’ICS en contra dels interessos de la pròpia entitat, tal com publicava ahir El País. Segons el mateix rotatiu, correus electrònics intercanviats entre un i altre revelen com Prat esdevenia aliat de Cabado –que és president Vitalici de la fundació Fudinca i percep prop de 400.000 euros anuals de fons públics– en la intenció d’aquest últim d’introduir-se en tot tipus de negocis relacionats amb la sanitat pública.

El mitjà cita episodis com el que, l’11 de maig de 2011, portava una funcionària de l’ICS a remetre a Oliverus –empresa propietària de la seu del sindicat Satse– un correu en què instava la societat a signar un nou contracte de lloguer. Sempre segons el rotatiu l’ICS, que patia retallades, pretenia rebaixar les mensualitats que abonava per fer ús de l’immoble. Cabado va reenviar-li el correu a Prat tot apuntant que li remetia «la carta que ha enviat l’ICS a Oliverus per signar contracte dels pisos a Pelai, crec que és amb la reducció del 40%. Em vas aconsellar que m’esperés, però han enviat aquesta carta. El gerent de l’ICS no té ni idea de qui és el propietari». La funcionària, en no tenir resposta, insisteix, i cita Cabado el 8 de juny. Abans, aquest envia un altre correu on apunta que «m’ha donat data per al 8 de juny. Com que ens hem de veure el 6, ja em diràs què he de fer». Un portaveu de l’ICS assegura que al maig de 2011 es va firmar l’últim contracte entre l’ICS i Oliverus, en el qual va realitzar-se una rebaixa del 42% respecte a allò que s’estava pagant el mes anterior, fet pel qual les gestions de Cabado amb Prat no van tenir èxit.

Un «Grup Català de Salut»

En el projecte per construir un gran hospital a Romania, Prat i Cabado «va obrir les portes de l’ICS gràcies a la seva relació amb Prat» a les dues empreses –una dels Estats Units i una d’espanyola– encarregades del projecte. Segons els correus que recull El País, Prat va rebre als inversors interessats en aixecar l’hospital a la seu de l’ICS, cosa que va permetre a l’empresa espanyola una demostració de poder davant la dels Estats Units, que l’acompanyava en el projecte. Amb tot, el propietari d’aquesta última, va remetre a Prat un correu on agraïa «l’honor» d’haver-se pogut reunir personalment amb ell i convidava una entitat que anomenava «Grup Català de Salut» a unir-se al «desenvolupament d’un nou model català de medicina a Romania», així com a visitar el país per poder conèixer de primera mà les oportunitats que aquest ofereix en el negoci. Al viatge, que finalment va tenir lloc, hi va participar Cabado, però no Prat. El paper d’un i altre al projecte romanès era esdevenir el soci sanitari que aporta l’experiència d’un model que «ja s’ha portat a terme a Espanya». L’ICS, com a depenent de la Generalitat, no podria haver-se involucrat en un projecte així, i aquest va acabar fracassant per altres causes.

tracking