Diari Més

Salut

Prat i Cabado van aprofitar-se dels seus càrrecs per fer negocis

Segons publica 'El País', van formar part d'un projecte que pretenia construir un hospital a Romania

Prat assegura que la Generalitat va inflar factures per pagar a Manté i Batesteza

Prat assegura que la Generalitat va inflar factures per pagar a Manté i BatestezaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Prat i Luis Cabado van aprofitar-se dels seus càrrecs públics per enriquir-se i fer negocis, segons publica el diari'El País'. El rotatiu publica una sèrie d’extractes de correus electrònics que van intercanviar l’expresident de l’Institut Català de la Salut i l’antic sindicalista i que mostren com van intentar prendre part en la construcció d’un gran hospital a Romania, gràcies al càrrec de Prat. A més, aquesta documentació també indica que Josep Prat va assessorar Cabado perquè aquest obtingués més ingressos de l’ICS, perjudicant l’organisme que presidia.

Pel que fa l’intent de participació en la construcció de l’hospital romanès, 'El País' revela que Cabado va organitzar reunions entre Prat i l’empresa nord-americana que volia aixecar el centre. El paper que jugaven l’aleshores president de l’ICS iel sindicalista era el d’aportar l’experiència d’un model sanitari que ja s’havia desenvolupat a Espanya, tal com constata Stephan Minovici, el propietari de l’empresa inversora nord-americana en una carta, que la capçalera també ha publicat. La irregularitat, en aquest cas, recau en el fet que l’ICS depèn de la Generalitat i no pot formar part d’un projecte com el que s’estava plantejant fora de Catalunya.

A més, a les cartes que es van intercanviar, es parla d’una entitat anomenada Grup Català de la Salut, que sembla una espècie de marca comercial, segons apunta el reportatge. Si l’hospìtal hagués tirat endavant, s’hauria convertit en un negoci privat per als seus impulsors.

Lloguers abusius

consentits

La informació publicada per 'El País' també parla d’un enriquiment de Lluís Cabado a costa de l’ICS, dut a terme amb el consentiment de Prat. Concretament, es tracta del lloguer de la seu de l’Institut Català de la Salut a Oliverus, l’empresa propietària de la seu de Satse, el sindicat que Cabado va dirigir durant més de 20 anys.

En els correus electrònics, que daten de 2011, es mostra com Cabado no va aconseguir evitar la reducció del 40% del preu del lloguer que l’ICS sol·licitava a l’empresa, malgrat les gestions de Prat. Tot i així, s’evidencia que fins a les retallades (moment en el que es demana la reducció del cost del lloguer), la Generalitat no va controlar l’import d’aquests i es va permetre cobrar unes rentes superiors a les del preu del mercat, segons explica un portaveu de l’ICS a la publicació.

tracking