Diari Més

Commemoració

El periodista Enric Calpena inaugura l'Any Toda al Palau Bufarull

La celebració s'obre amb una coferència sobre els viatges que va reaitzar Eduard Toda

El periodista Enric Calpena inaugura l'Any Toda al Palau Bufarull

El periodista Enric Calpena inaugura l'Any Toda al Palau BufarullOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eduard Toda va ser una persona singular, amb una vida poc comuna als seus coetanis». Amb aquestes paraules, el periodista i historiador, Enric Calpena, donava el tret de sortida a l’Any Toda. En la seva conferència Toda agafa la maleta: el context internacional i social on es va moure el viatger reusenc, el conferenciant va explicar ahir, en un Palau Bufarull ple a vessar, l’època convulsa que va haver de viure el personatge reusenc.

Acompanyat de l’alcalde, Carles Pellicer; la consellera d’Ensenyament; Meritxell Ruiz; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusep Boya i la besnéta d’Eduard Toda, Teresa Toda Iglesia, Calpena va saber reflectir la figura viatge de Toda. En una època colonial, on els autòctons de les terres exòtiques eren menystinguts i despreciats, l’il·lustre reusenc va dedicar el seu temps a l’estudi de la seva cultura i a la seva corresponent difusió.

Diversos actes de l’Any Toda

El programa d’activitats Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric abordarà la figura polifacètica de qui va ser cònsol, home de cultura, egiptòleg, bibliòfil i viatger des visions ben diverses: exposicions, conferències, cicles de lectures, itineraris teatralitzats i lectures de textos que posaran al dia la informació sobre aquest interessant personatge que va ser contemporani, company d’estudis i amic de l’arquitecte reusenc Antoni Gaudí i Cornet.

D’entre les activitats destaca el documental Les set vides d’Eduard Toda, realitzat per Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa, que repassa l’excepcional vida i la ingent obra intel·lectual d’aquest fill il·lustre de Reus. El Museu de Reus també acollirà l’exposició Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món. Es tracta d’una exposició d’homenatge al cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet, l’il·lustre reusenc Eduard Toda, arran del 75è aniversari del seu decés.

Cal destacar també, la visita teatralitzada De la Xina a Escornalbou, on Eduard Toda explica la seva polièdrica trajectòria vital, a través dels diferents objectes i espais de la seva residència d’estiu a Escornalbou.

Les activitats s’aniran succeint tant a Reus com al monestir d’Escornalbou. Es tracta d’una trentena d’actes que se celebraran fins al gener del 2017, on el públic podrà conèixer de primera mà la figura polifacètica d’un home de món del segle XIX. Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, va aprofitar la conferència per demanar que el territori faci difusió de la vida del fill il·lustre de la ciutat.

tracking