Diari Més

Denúncia

Preocupació entre els veïns de l'associació del Santuari per un sostre d'amiant

El barri compta, des de fa més de 30 anys, amb un pàrquing de 3.000 m2 cobert amb aquest material tòxic i en molt mal estat

Preocupació entre els veïns de l'associació del Santuari per un sostre d'amiant

Preocupació entre els veïns de l'associació del Santuari per un sostre d'amiantCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara a Reus hi ha habitatges i edificacions construïdes amb amiant, un material tòxic que avui en dia està prohibit en el món de la construcció. Un exemple es troba al barri del Santuari on, des de fa més de 30 anys, els veïns conviuen dia a dia amb aquest producte.

Segons el president de l’Associació de veïns el Santuari 2015, Ramón Palmerín, al barri hi ha un pàrquing de propietat privada cobert amb plaques d’amiant. «Inicialment, segons el projecte, s’hi havia de construir un parc, però al final s’hi va edificar aquest pàrquing», exposa el president de l’associació. Les plaques d’amiant es troben col·locades a només 60 centímetres de les finestres dels primers pisos i, a més a més, aquest recinte privat toca directament amb nou blocs d’edificis.

La comunitat de veïns sap perfectament que l’amiant només és perillós si s’està en contacte amb la pols que es genera en tallar-lo o quan està en mal estat. És per això que el passat dijous 21 d’abril van presentar la seva proposta al Mercat de Projectes de la Universitat Rovira i Virgili «Volem fer un estudi sobre l’estat actual de l’amiant i saber si ens és perjudicial», exposa Palmerín. En cas que es demostri que aquest material pot afectar negativament als veïns, aquests reclamaran la seva substitució. A més, el pàrquing no es troba en bon estat. Més d’una vegada s’hi han hagut de fer algunes reparacions, ja que havien caigut diverses parts de la coberta. «Està en molt mal estat. Hi han hagut de fer algunes actuacions, com per exemple, la setmana passada van haver de venir els bombers per problemes amb les sortides d’aigua del voltant de l’aparcament», argumenta Ramón Palmerín. L’antiguitat i l’estat de deteriorament de l’espai privat és un dels motius que ha dut a l’associació a voler investigar els danys que els podria ocasionar l’amiant.

Anna Cabana, secretària de l’entitat veïnal, explica que la seva demanda neix de la preocupació de tota la comunitat. En crear l’associació al setembre del 2015, la junta de govern va voler conèixer les inquietuds dels membres del barri i la problemàtica de l’amiant va ser un dels temes principals. «Està sota les finestres de casa d’algunes persones i no sabem fins a quin punt pot ser perjudicial», explica Cabana.

L’Associació de veïns el Santuari 2015 és molt recent, es va crear el mes de setembre del 2015 i és la primera vegada que exposen una problemàtica com aquesta. Esperen trobar una solució al problema i poder substituir l’amiant que durant més de 30 anys ha format part del seu entorn urbà.

tracking