Diari Més

Veïns de la Sedera recullen signatures perquè el solar no es destini a pàrking

Salvem la Sedera es resigna a l’enderroc de l’edifici en un mes però demana «veu i vot» en el nou projecte

Alfonso Berbel i membres de la Plataforma Salvem la Sedera, davant l'immoble de l'antiga fàbrica.

Veïns de la Sedera recullen signatures perquè el solar no es destini a pàrkingOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Si la Sedera va a terra, no volem un pàrking municipal de zona blava. Volem habitatges de planta baixa que no trenquin l’essència del barri. I, en tot cas, si Solvia decideix enderrocar l’edifici, volem que sigui el banc qui es faci càrrec de totes les despeses». Ho explica Alfonso Berbel, al capdavant de la Plataforma Salvem la Sedera, que anunciava ahir mobilitzacions per aconseguir «veu i vot» en el projecte que ocupi el solar resultant de la desaparició de l’antiga fàbrica, la qual es materialitzarà «en el termini màxim d’un mes».

La plataforma, la qual ja havia manifestat setmanes enrere a l’Ajuntament el desig dels veïns de mantenir l’immoble i que a l’interior s’hi ubiqués «un museu de Setmana Santa, una residència de gent gran o un equipament útil per al barri», se resigna ara a la demolició però lamenta la «manca de transparència, honestedat i sinceritat» del consistori, que «dóna suport a Solvia, no ens comunica els moviments amb l’edifici ni ha volgut tenir en compte les nostres propostes».

Per això, el veïnat recull des de fa dos dies signatures –«entre els que vivim aquí i, per tant, estem afectats»– contra el projecte en què treballa el consistori per ocupar el solar un cop la Sedera no hi sigui, i que passa, segons expliquen, per «un aparcament municipal de zona blava i una zona verda al seu entorn». Paral·lelament, la Plataforma Salvem la Sedera prepara una assemblea «solament de veïns, no de polítics» per «informar de com està el tema» i «aconseguir que siguem nosaltres mateixos els que puguem decidir a què es destina un espai que està aquí, al costat de casa nostra».

Els veïns recorden, alhora, el «compromís» amb què havien arribat «al 2014» amb l’Ajuntament per tal que aquest «habilités un parc infantil a un altre solar molt proper al de la Sedera, cosa que, dos anys després, encara no ha fet», i es pregunten «com és que sí que hi ha diners per convertir l’espai de la Sedera en un pàrquing però no per arranjar allò que volíem que fos un parc per als nens d’aquí».

Amb tot, la Plataforma Salvem la Sedera, integrada principalment per l’Associació de Veïns Monestir, però on també hi ha lloc per altres afectats, i constituïda arran que transcendís la voluntat de Solvia –que és la immobiliària del Banc Sabadell, i propietària actual de l’immoble – de tirar a terra l’antiga fàbrica no es rendeix i promet «mobilitzar-se» fins, com a mínim, aconseguir «que l’Ajuntament ens tingui informats de tot i ens tingui en compte».

Solvia manté la voluntat inicial

La pròpia Solvia reiterava fa escassos dies la voluntat de tirar a terra l’edifici, després d’haver enviat un equip d’operaris al recinte per reemplaçar l’accés per a vehicles al tancat, col·locar cadenats a totes les portes d’entrada a les estances interiors de la Sedera, retirar runa acumulada, totxanes i teules que havien anat a parar a terra, i netejar restes de vegetació i escombraries. Fonts de la immobiliària apuntaven que «la idea inicial no ha canviat» i que l’objectiu d’aquestes feines no era altre que «mantenir l’espai en bones condicions». De fet, arribat l’extrem de la demolició de l’immoble, des de la Plataforma Salvem la Sedera, Alfonso Berbel explicava ahir que «abans preferim que aquí quedi un solar net i controlat que no s’hi posi un aparcament».

Els veïns han estat portant a terme, en les últimes setmanes, un seguit de trobades amb tots els partits polítics a l’Ajuntament de Reus, tant al govern com a l’oposició. Conclouen, completades aquestes cites, que «el govern ha passat de puntetes sobre el tema». L’Ajuntament té des de fa mesos sobre la taula una ordre d’enderroc que «no es podrà aturar» en no trobar-se catalogats ni la zona ni el propi edifici.

tracking