Diari Més

Expersonal de Traiber acudeix al jutjat sense defensa i declararà el 17 de maig

L’únic operari que va comparèixer assegura que no tenia accés al muntatge ni l’esterilització de pròtesis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Part de les declaracions d’exempleats de Traiber previstes ahir dins la peça separada número 4 del cas Innova, la macrocausa judicial que dirimeix presumptes irregularitats a l’entorn de l’antic hòlding municipal i la sanitat catalana, no van tenir lloc i han quedat ajornades fins al proper 17 de maig. El jutge citava sis extreballadors en el marc de les compareixences arran de la denúncia de la responsable tècnica de Traiber davant l’Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS), al setembre de 2014, en un correu electrònic on aquesta apuntava la seva «obligació» de treure a la llum «les negligències que s’estan produint en aquest laboratori perquè atempten conta la salut pública».

La plantilla, a excepció de la treballadora que, amb la denúncia, va desencadenar la inspecció i el posterior tancament de la companyia, està acusada d’una dotzena de delictes. Quatre dels sis extreballadors citats, els primers que compareixien davant el jutge després que ho hagi fet al llarg de les darreres setmanes el reguitzell de 47 facultatius suposadament vinculats a l’activitat de la fabricant de pròtesis reusenca, van presentar-se al jutjat d’instrucció número 3 sense defensa, tal com apunten fonts properes al cas. La complexitat de la causa obligava a fixar una nova data per a les declaracions de tots quatre, a expenses del nomenament –per a instruir el cas, no només per a assistir– dels advocats d’ofici per a aquells que no en disposin d’un.

A un cinquè exempleat, que sí que compareixia amb la seva defensa, tampoc no se li va prendre declaració en haver estat nomenada aquesta pocs dies enrere i sol·licitar un marge més ample per analitzar en profunditat el cas. El jutge havia citat, en total, sis persones que treballaven per a Traiber en el període en què es van cometre les presumptes irregularitats: quatre operaris, una secretària i un enginyer. Els sis –igual que ho farà també la resta de la plantilla–, com a investigats per haver participat suposadament a l’entramat que l’empresa va idear per col·locar pròtesis caducades i presumptament defectuoses a centres sanitaris d’arreu del món.

La supervisió de les peces

Només un d’ells va declarar, un operari dedicat a la mecanització d’alguna de les peces, segons confirmen les mateixes fonts. L’operari hauria explicat que va estar prestant els seus serveis a Traiber durant un any i que tenia prohibit l’accés a la sala blanca amb què compta la fabricant per a portar a terme l’acoblament de les pròtesis i la seva esterilització. El treballador, al qual se li van formular molt poques preguntes, hauria apuntat també desconèixer amb exactitud qui era la persona encarregada de supervisar la feina que realitzava al si de Traiber. En total en són prop d’una dotzena, els extreballadors de Traiber investigats, tots ells acusats de prevaricació i malversació de fons públics, alteració de preus en concursos públics, tràfic d’influències, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, delicte societari, frau a l’administració, estafa, corrupció entre particulars, falsedat documental, delicte contra la salut pública i blanqueig de capitals. El mateix escrit de la denúncia que la responsable tècnica de l’empresa va fer davant l’AEMPS concretava, segons recull una interlocutòria relativa a aquesta peça separada d’Innova i amb data de setembre de 2015, canvi d’etiquetes, ampliació de la caducitat i falsificació d’ordres de fabricació i venda de productes sense autorització sanitària. La resta d’extreballadors que no estaven citats ahir declararan el proper 22 d’abril.

El paper dels distribuïdors

La causa podria acabar ampliant-se a curt termini, a petició d’alguna de les parts, també als distribuïdors que formaven part de l’òrbita de Traiber, en entendre’s que aquestes igualment han de tenir, per obligació, un coneixement acurat dels productes que comercialitzen.

tracking