Diari Més

Municipal

El Tribunal de Cuentas celebra els dos primers judicis per l'antiga Innova

Els procediments fan referència a demandes presentades per l’Ajuntament contra anteriors responsables de Sagessa i Epel Innova

L'òrgan investiga presumptes irregularitats comptables.

El Tribunal de Cuentas celebra els dos primers judicis per l'antiga InnovaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Cuentas acull avui els dos primers judicis per les presumptes irregularitats comptables comeses entre els anys 2009 i 2011 a diferents empreses municipals de l’antiga Innova, un cop finalitzats els actes processals previs. Ambdós judicis fan referència a demandes presentades per l’Ajuntament de Reus, representat per l’advocat tarragoní Eusebi Campdepadrós, contra anteriors responsables de les societats. El consistori basa les reclamacions, tal com apunten fonts del mateix Tribunal de Cuentas, en que els demandats no van aplicar a la plantilla d’aquestes empreses municipals les reduccions salarials del 5% previstes al Reial Decret 8/2010 de 20 de maig o van abonar retribucions variables presumptament injustificades. En concret, tots dos actes –que formen part dels sis procediments separats per a cadascun dels fets que s’investiguen en què va quedar dividia fa mesos la causa de reintegrament inicial– estan relacionats amb Sagessa i Epel Innova, i han estat assenyalats a les deu i a les dotze del matí en audiència pública.

El judici vinculat a Sagessa discerneix el pagament de retribucions variables presumptament injustificades a la filial sanitària d’Innova sobre una reclamació de vora 19.682 euros, interessos inclosos, tal com detallen fonts properes al cas. Es demana responsabilitat solidària a l’exdirector general d’Innova i president de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, i als exdirectius de Sagessa Lluís Nualart i Enric Agustí. Aquest serà, de fet, el primer que se celebri dels sis pendents de tenir lloc en total al Tribunal de Cuentas.

El segon judici, relacionat amb els comptes d’Epel Innova i que s’ha fixat per a les dotze del migdia d’avui, investiga la suposada no aplicació d’aquestes reduccions salarials al personal amb una reclamació de 39.681 euros. Es demana, igualment, responsabilitat solidària a Josep Prat i als també exdirectius José Augusto García Navarro Josep Iglesias, sempre segons les mateixes fonts. Durant els judicis, a què està previst que assisteixin únicament les representacions de les parts implicades, declararan també els testimonis que aquestes van estimar convenient presentar.

Per valor d’1,4 MEUR

Al punt de mira –en el global dels sis procediments de reintegrament al Tribunal de Cuentas per diferents empreses– hi ha quatre àmbits presumptament irregulars per un valor d’1,4 milions d’euros: la no aplicació de les reduccions salarials, l’incompliment de la limitació dels increments retributius imposats a les respectives lleis pressupostàries, les retribucions variables i el pagament de serveis no justificats. Així ho va destacar l’informe de la Intervenció de l’Ajuntament sobre l’auditoria que Faura-Casas va realitzar dels exercicis 2009, 2010 i 2011, enviat a la Fiscalia i el Tribunal de Cuentas, que va obrir diligències prèvies. Entre altres, es van fixar a diverses societats i alguns treballadors retribucions variables per objectius que no van estar justificats o assolits, així com increments salarials superiors als fixats en la Llei de Pressupostos. En aquest context, els gerents de l’antiga Innova investigats han reclamat que es responsabilitzi als integrants del consell d’administració d’Innova i el Secretari i l’Interventor municipals.

tracking