Diari Més

Circulació

El parc automobilístic de Reus perd més de 3.800 vehicles en deu anys

La crisi econòmica ha portat a comprar turismes més econòmics i a llargar la seva vida útil fins superar els 10 anys

A Reus s'han venut 249 turismes des de principi d'aquest 2016 fins al març passat.

El parc automobilístic de Reus perd més de 3.800 vehicles en deu anysOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El parc automobilístic de Reus té actuament 3.887 vehicles menys que fa deu anys, segons el nombre de rebuts que gira l’Ajuntament en concepte de l’impost de vehicles. Si ara n’emet per 59.437 vehicles (entre turismes, camions, tractors, autobusos, tractors, remolcs, ciclomotors, motocicletes, furgonetes i quads) fa deu anys aquesta xifra era de 63.324. Segons ASTAVE (Associació Empresarial de Tallers de Reparació i Venedors d’Elements de l’Automoció) de Tarragona diversos són els factors que han provocat aquest descens: la crisi econòmica, sobretot, però, també els canvis en els hàbits dels ciutadans.

Emili Beltran, secretari general d’ASTAVE, opina que la caiguda de gairebé 4.000 vehicles a Reus va molt lligada amb l’evolució demogràfica que ha enregistrat la ciutat. «Si la població era d’uns 103.000 habitants al 2015, uns anys abans s’havien arribat a puntes de 107.000», asenyala. Per ell, però, cal tenir en compte altres factors que han ocasionat aquesta davallada com la racionalització de l’ús del vehicle. «Abans hi havia famílies que en tenien tres en una casa. Aquests últims anys, segons l’actualització del cens de la Direcció General fer Trànsit, s’han donat de baixa administrativament aquells que no es feien servir». En les xifres facilitades per l’Ajuntament, es pot apreciar clarament com en l’última dècada hi ha hagut un descens de turismes, camions i ciclomotors, i, per contra, un increment molt significatiu en motocicletes, vehicles mixtes (furgonetes), autobusos, i també l’aparició dels quads. Beltran argumenta que, sens dubte, la gran incidència de la crisi en l’activitat industrial ha provocat una gran davallada de camions. «La crisi ha ocasionat una concentració de les empreses de transport», apunta mentre que considera que l’augment de les motocicletes es produeix per un canvi d’hàbit del ciutadà que es decanta per desplaçar-se per la ciutat amb vehicles de dues rodes. Precisament, en aquest context, té clar que la crisi ha estat fonamental per marcar els canvis d’hàbits de compres.. «Al 2008 es comença a constatar un descens en les vendes que s’accentua en els anys posteriors. La pitjor època van ser els anys 2010 i 2011, i no va ser fins al 2014 quan es van començar a recuperar. Ara el sector veu amb un cert optimisme el canvi de tendència», explica. Ara s’opta per adquirir vehicles de menor consum i que facin menys emissions. Això té una clara repercussió en el preu, que se situa de mitjana en els 12.000 euros. La tendència és comprar, principalment, vehicles petits tot terreny i més familiars amb un preu mínim.

Segons dades facilitades per ASTAVE, si al 2006 es van vendre a Reus 3.342 turismes, aquesta xifra va caure fins al 841 al 2012. Ara en el que portem d’any se n’han adquirit 249. En el cas de les motos, fa una dècada se’n van vendre 706 i el pitjor any va ser el 2009 amb solament 313. Durant aquests últims anys s’han venut menys vehicles i això també ha anat lligat amb un envelliment del parc automobilístic. Segons la Direcció General de Trànsit, al 2014 l’antiguitat mitjana dels turismes que circulaven era de 10,2 anys; de 9,4 en les motos, de 12,2 anys en el cas de les furgonetes, de 10,8 en els camions de menys de 3.500 kg, de 12 anys en els camions de més de 3.500 kg, i finalment, de 9,7 anys en els autobusos. «Aquestes xifres posen de manifest una evolució molt significativa i és que l’antiguitat ha augmentat un 20% respecte al 2007», apunta Beltran. És a dir, que ara s’allarga molt més la vida del vehicle, res a res amb els anys de bonança econòmica quan, per alguns, era molt freqüent canviar cada dos per tres.

tracking