Diari Més

Salut

Una comissió mixta haurà de trobar solucions al dèficit de l'hospital

Estarà formada per representants del govern de Reus i tècnics del CatSalut però encara no té data per a la primera reunió

Una comissió mixta haurà de trobar solucions al dèficit de l'hospital

Una comissió mixta haurà de trobar solucions al dèficit de l'hospitalOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus i el CatSalut crearan una comissió mixta de treball que haurà de definir les mesures a emprendre per resoldre la greu situació econòmica de l’hospital de Sant Joan, que han portat a tancar el 2015 amb un dèficit de 3 milions d’euros. Aquest és el principal acord que s'ha presa la reunió que han mantingutl’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la presidenta del consell d’administració de l’hospital, Noemí Llauradó, amb el conseller de Salut, Antoni Comín, i el director del CatSalut, David Elvira.

Llauradóha explicatque a la trobada s'haplantejatla necessitat de replantejar el sistema de serveis que ara presta l’hospital i de fomentar l’activitat del centre amb una visió territorial. En aquest sentit, ha reiteratque no té sentit que usuaris de les Terres de l’Ebre es traslladin a Barcelona per fer-se determinades proves enlloc d’anar a l’hospital de Sant Joan. Segons ella, es tracta «d’aplicar el sentit comú» per evitar situacions com aquestes. I és que un dels principals objectius del govern local és que l’hospital incrementi els serveis per facturar més. Llauradó tambéha comentatque el CatSalut estudiarà la petició de l’hospital reusenc que se li reconegui el nivell 5 (ara té el 4) la qual cosa li permetria rebre un major finançament del govern català. Actualment, és l’únic hospital universitari català que no té el nivell 5. De moment, la comissió mixta, que estarà formada per representants del govern de Reus i tècnics del CatSalut, encara no ha fixat una data per a la primera trobada.

Per la seva banda, Pellicerha demanat«serenitat» als treballadors de l’hospital després que ja han anunciat mesures de protesta per cobrar els 1,9 milions d’euros que la direcció els deu en concepte d’objectius del 2015. L’alcalde ha manifestatque entén la reacció dels empleats peròha afirmatque la delicada situació actual requereix de l’ajut de tothom per redreçar-la. Pellicerhasenyalatles decisions que es van prendre el 2005 (amb un govern local socialista) en la construcció del nou hospital com les culpables del desequilibri econòmic que ara pateix el centre. «Tenim uns préstecs que són una llosa i una situació complicada de gestionar», ha opinat. L’alcalde ha asseguratque ara amb la llei a la mà és impossible rebaixar el lloguer de 7 milions d’euros que paga anualment l’hospital a l’Ajuntament i eliminar l’IBI que abona al consistori. Aquestes mesures defensades pels socialistes «no són possibles», segonsha remarcat. «Una, per un tema legal, i l’altra, contractual», s'ha limitata dir sense voler donar més detalls. Pellicerha reivindicatla necessitat que tots els partits a l’Ajuntament «remin en la mateixa direcció» per tirar endavant el Pacte de la Salut.

Suport als metges

D’altra banda, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) hainstata trobar solucions als problemes retributius dels metges de l’hospital de Sant Joan. Així, ha fetseva la inquietud de diversos col·legiats davant l’impagament dels objectius. El COMTha recordatque la solució al desequilibri de 3 milions depèn, fonamentalment, del CatSalut i de l’Ajuntament de Reus per la qual cosa els ha exigitesforços però també a la direcció del centre i al comitè d’empresa perquè els treballadors «no siguin una vegada més els qui acabin assumint en les seves retribucions les conseqüències de decisions que li són totalment alienes». Des del COMT s'ha destacatque és el metge qui ha mantingut la qualitat del sistema sanitari en un context de retallades, ha vist minvades les seves condicions econòmiques i ha patit una sobrecàrrega assistencial que li ha provocat una pressió insostenible. En aquest context, el president del COMT, Fernando Vizcarro, ha declarat: «Ja n’hi ha prou. És inadmissible que es continuï ofegant retributivament el metge, qui durant els últims anys ha treballat incansablemente per mantenir l’excel·lent qualitat del nostre sistema sanitari. Això no pot passar de manera indefinida, cal que es torni a invertir en els nostres professionals i en el nostre sistema perquè sinó en sortirà perjudicada tota la societat».

L’hospital Sant Joan viu una nova polèmica després que fa uns dies es va saber que ha tancat el 2015 amb un dèficit de 3 milions. D’aquests 1,9 corresponen als objectius que havien de cobrar els treballadors. Aquests tenen gola avall que no els cobraran per la qual cosa han decidit denunciar l’empresa i iniciar accions de protesta.

tracking