Diari Més

Laboral

Els treballadors de l'hospital de Sant Joan denunciaran l'empresa

L’acusen de gestionar malament el centre i d’incomplir reiteradament el conveni laboral que es va aprovar a finals del 2015

El comitè d'empresa va convocar ahir els treballadors a diverses assemblees per explicar la situació.

Els treballadors de l'hospital de Sant Joan denunciaran l'empresaOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de l’hospital de Sant Joan de Reus denunciaran l’empresa per incomplir reiteradament el conveni laboral que es va aprovar a finals de l’any passat. Així ho va decidir ahir el comitè d’empresa després de consultar la mesura amb els seus advocats. La decisió va tenir el vistiplau dels treballadors que es van reunir en les diverses assemblees convocades en horaris diferents al llarg del dia perquè hi poguessin assistir el màxim nombre d’empleats. Els treballadors van afirmar que veuen amb preocupació que el conseller de Salut, Toni Comín, hagi manifestat durant les últimes hores que l’hospital necessitarà un pla de reequilibri financer.

La presidenta del comitè d’empresa de l’hospital de Sant Joan, Alícia Martín, ha explicat que s’ha decidit fer efectiva la denúncia per la mala gestió que la direcció ha fet al centre. Martín ha destacat que fins ara ja s’han incomplert tres articles del conveni. Per exemple, el que fa referència al pagament del complement d’adscripció al sistema que, segons la presidenta, es va pactar pagar durant el primer trimestre d’enguany als grups 3, 4 i 5, tal com ara ja cobren els grups 1 i 2. A tot això, Martín ha insistit que els treballadors tenen poques esperances de cobrar els objectius per valor d’1,9 milions que els deu l’empresa i que significa, una mitjana, de 1.500 euros per empleat. Tot i que la direcció va fer la setmana passada una provisió per aquest concepte al pressupost del 2015, Martín ha reconegut que això no és cap garantia que els treballadors cobraran. A aquest impagament s’hi ha de sumar un 44% de la paga extraordinària del 2012 que encara hi ha pendent d’abonar, uns diners que fins ahir els treballadors encara no havien rebut. En aquest cas, però, amb la llei a la mà, l’empresa sí que està obligada a pagar, cosa que no passa amb els objectius.

Després de l’assemblea d’ahir, els treballadors començaran a definir ara un calendari de protestes. De moment, el que ja està clar és que assistiran al ple que l’Ajuntament celebrarà aquest mes i en el qual s’hauran d’aprovar els comptes del 2015 de l’hospital que es tanquen amb un dèficit de 3 milions d’euros. Martín ha comentat que els treballadors aniran a la sessió de manera pacífica per expressar el seu descontentament amb la gestió que es fa del centre sanitari i que acaba repercutint en unes condicions laborals precàries.

El conseller de Salut, Toni Comín, es reunirà demà amb l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, per tractar la situació financera de l’hospital. Des de la direcció es demana al govern català que hi aporti més diners tenint en compte la seva estructura.

El conseller ha opinat durant les últimes hores que caldrà un pla de reequilibri financer per al centre, «com tots els hospitals que tenen una situació de dèficit». Ara bé, Comín ha considerat que «això no vol dir que s’hagi d’intervenir» l’hospital ni que perdi «l’autonomia de gestió». De tota manera, ha assegurat que «els ciutadans que tenen l’hospital de Reus com a centre de referència no es veuran afectats en cap cas» i ha aclarit que el Servei Català de la Salut (CatSalut) està analitzant les dades relatives a 2015. «S’ha de treballar amb els responsables de l’hospital de Sant Joan per garantir l’equilibri pressupostari», ha dit. Segons Comín, «és habitual que en cada exercici hi hagi algun centre que tanqui amb dèficit» i ha assenyalat que normalment no són els mateixos d’un any per l’altre. «Normalitzem el fet, el que no vol dir que sigui desitjable», ha expressat. El titular de Salut, també ha recordat que l’hospital de Reus no és «una empresa pública propietat del Servei Català de la Salut», sinó una empresa municipal amb majoria de participació de l’Ajuntament. Comín ha avançat que el Departament té previst publicar el llistat d’hospitals que han estat subjectes a un pla d’equilibri pressupostari en els últims 10 anys.

tracking