Diari Més

Serveis Funeraris

El columbari de Sant Joan té una ocupació del 10% després de 4 anys

La parròquia es fixa augmentar la promoció de l’espai destinat a guardar les cendres dels difunts

El columbari de Sant Joan té una ocupació del 10% després de 4 anys

El columbari de Sant Joan té una ocupació del 10% després de 4 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El columbari de la parròquia de Sant Joan, l’espai destinat a guardar les urnes amb les cendres de difunts, té una ocupació del 10% quan fa poc més de quatre anys que es va posar en funcionament. La parròquia, que properament assumirà la gestió total del servei, es fixa com a principal objectiu incrementar la promoció de l’espai per d’aquesta manera aconseguir que sigui més utilitzat.

L’empresa de Terrassa Giem va crear el columbari, el segon que es posava en marxa en un espai eclesiàstic a Catalunya, a finals del 2011. El recinte, situat sota la capella del Santíssim, té capacitat per a acollir les cendres d’uns 670 difunts. Durant aquests últims mesos la gestió de l’espai ha passat de mica en mica a mans de la parròquia de Sant Joan, un procés que culminarà l’estiu vinent. Amb el canvi de gestió, la parròquia ja s’ha posat a treballar en diverses millores, segons ha explicat mossèn Pere Dalmau. Per exemple, s’ajustaran els preus amb la finalitat d’atreure més filigresos. Es calcula que aquests se situaran a l’entorn dels 1.500 euros per a les urnes individuals, i al voltant dels 5.000, per a les familiars, amb capacitat per a cinc difunts. La concessió de les urnes és per a 50 anys. Passat aquest període, les cendres s’han de retirar o bé es poden dipositar en una fossa comuna que també hi ha a l’espai memorial.

Dalmau ha recordat que, tot i que la incineració de difunts va a l’alça, encara l’enterrament tradicional és l’opció més triada. Per ell, però, el columbari de la parròquia de Sant Joan «és un servei que dignifica la mort i que no es presenta de manera dramàtica. A més, és un lloc de pregària molt apropiat». De fet, les urnes estan situades darrera d’unes parets amb grans reproduccions pictòriques de Fra Angèlico amb escenes biblíques com són l’Encarnació, la Mort i la Resurecció de Jesús. La sala pretén ser un lloc de reflexió i memòria per als difunts. Per aquest motiu, sempre que es demani prèviament, és obert els dimarts i els dissabtes al matí.

Actualment, a Reus hi ha dos espais amb columbaris. Aquest de Sant Joan i els dos oberts al cementiri i que properament inclourà un tercer després de transformar una antiga capella familiar. El rector de la parròquia de Sant Joan ha afirmat que «no volem entrar en competència». Ara bé, ha assenyalat que la parròquia veuria amb molt bons ulls que les dues empreses de serveis funeraris que funcionen a la capital del Baix Camp (una, pública i l’altra, privada) donin a conèixer l’espai que ofereix l’església de Sant Joan.

Millores al temple

Ara fa poc més de quatre anys, la creació del columbari de Sant Joan va formar part d’un projecte de diverses millores a l’església de l’avinguda Prat de la Riba. Per exemple, es va enderrocar la paret que envoltava el temple religiós per deixar veure la façana original. Els treballs també van permetre habilitar una plaça i una zona enjardinada per facilitar el passeig dels ciutadans. En aquest sentit, la parròquia ja té en cartera nous projectes. Segons ha explicat mossèn Dalmau, el pròxim 7 de maig s’inaugurarà la reproducció d’una imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia que hi ha al santuari. Serà un mural de rajoles que es col·locarà a la façana lateral del temple que dóna accés al columbari. L’objectiu és que aquesta imatge sigui ben visible des del carrer per la qual cosa per la nit estarà il·luminada. Aquest és un projecte que s’ha tirat endavant amb el Grup de Misericòrdies i que s’emmarca dins de la celebració de l’Any de la Misericòrdia, anunciat pel Papa Francesc. La inauguració de la imatge a l’església de Sant Joan també inclourà altres activitats. Com la presentació d’una galetes, amb un disseny similar als blaiets, que ha ideat el forn de pa Sistaré, les quals portaran el nom de la patrona de la ciutat; un concurs de dibuix a l’esplai de la parròquia, i un concert a l’exterior del temple a càrrec del grup Canta la teva fe, format, bàsicament, per catequistes, joves capellans i seminaristes. A tot això, fa unes setmanes unes 300 persones van participar a la peregrinació que es va fer des de l’església de Sant Joan fins a Misericòrdia.

tracking