Diari Més

Religió

La mesquita de Reus dedica un sermó al rebuig de la «desviació» terrorista

L’oració setmanal recorda que «l’Alcorà prohibeix l’homicidi» i que els jihadistes «violen la llei de l’islam»

Una imatge de l'interior de la mesquita, durant la celebració d'un dels congressos que aquesta acull.

La mesquita de Reus dedica un sermó al rebuig de la «desviació» terroristaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«L’Alcorà fa referència al valor d’una vida comparant-la amb tota la humanitat. Per tant, l’Alcorà prohibeix l’homicidi en termes clars». És un fragment de la jutba –similar a un sermó i que correspon a l’ocasió setmanal per a la predicació pública a la tradició islàmica– que va oferir divendres passat la mesquita As-Sunnah de Reus i que recuperava la línia de rebuig al terrorisme que ha manifestat el col·lectiu musulmà en reiterades ocasions, aquest cop tres dies després de l’atemptat perpetrat per l’autodenominat Estat Islàmic al cor d’Europa que va causar una trentena de morts i més de 200 ferits. El centre de culte, ubicat al polígon Granja Vila com l’únic que es manté obert de forma legal a la capital del Baix Camp, difonia a través d’aquesta jutba el fet que «els musulmans segueixen una religió de pau, misericòrdia i perdó, la gran majoria d’ells no té res a veure amb els violents esdeveniments que alguns els han associat» i advertia que «si un musulmà comet un acte de terrorisme, aquesta persona serà culpable de violar la llei de l’islam».

Desenes de membres de la comunitat musulmana acudeixen setmanalment a la cita amb la jutba i, precisament aquest dies, la mesquita de Reus havia estat acollint un congrés sota el títol Els joves musulmans, apostes i desafiaments. A l’oració de divendres, el col·lectiu evidenciava de nou que «l’islam és una religió de misericòrdia que no permet el terrorisme» i que Allah «ens crida a frenar i corregir aquestes males accions, mostrant a les persones la desviació d’aquesta gent i prohibint la seva violència». El sermó destacava que «lamentablement aquesta mala gent –aquells qui recorren al terrorisme– es troba en diferents llocs del món i amb diferents denominacions. No han entès l’islam, tenen una idea equívoca i l’apliquen d’una forma errònia. S’esforcen a expandir les seves desviades idees utilitzant qualsevol mitjà possible, incitant el terror als cors de molts civils inofensius, assassinant homes, dones i nens innocents».

Traduir i acostar els textos

L’Associació Musulmana de Reus i Comarca, gestora de la mesquita As-Sunnah, tradueix i obre al públic les oracions que tenen lloc a Granja Vila, també la jutba dels divendres, tant per a la població en general com específicament per a aquells que professen l’islam però que encara no han après a llegir l’àrab. El passat 25 de març, el text indicava que «el profeta Muhammad ens va advertir que al final dels temps vindria gent desviada assassinant i intimidant a molts innocents musulmans i no musulmans, violant les seves pertinences i honors» i que «Allah ens ordena ser justos amb els musulmans i amb els qui no estan d’acord amb ells en la religió».

De fet, la mesquita ja va emetre, la setmana passada i amb motiu dels actes terroristes de l’Estat Islàmic a l’aeroport i el metro de Brussel·les, un comunicat on el col·lectiu feia manifest que «rebutgem tot tipus de violència i de terrorisme, independentment de quina sigui la seva ideologia, i expressem el nostre sentit condol a les famílies de les víctimes». El document també concretava que «en contra de la creença popular, els musulmans som les major víctimes del terrorisme» i mostrava l’«horror» del col·lectiu davant els fets.

Des de l’associació advertien fa pocs mesos que el major risc de caure en aquesta «desviació de l’islam» l’afronten les segones generacions dels «qui van venir buscant cobrir les seves necessitats bàsiques. Ara, els seus fills es troben que aquí hi ha una barrera per l’acceptació i, si tornen als orígens, no coneixen tots els costums. És llavors quan poden ser captats per màfies que no tenen res a veure amb la religió».

tracking