Diari Més

La Junta Electoral proposa sancions a Pellicer i Vila per inaugurar unes obres

PSC i Ciutadans van denunciar una visita a la carretera de Misericòrdia celebrada sis dies abans del 20-D i l’òrgan hi veu infracció

Santi Vila, Carles Pellicer i Joaquim Nin –que també hauria d'abonar multa– estrenen les millores.

La Junta Electoral proposa sancions a Pellicer i Vila per inaugurar unes obresOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inauguració de les millores executades a un tram de la carretera de Misericòrdia l’hivern passat podria comportar sancions econòmiques als càrrecs polítics que van prendre part de l’acte. La Junta Electoral de Zona de Reus proposa, arran de la denúncia presentada al seu moment pel PSC i per Ciutadans, imposar multes a l’alcalde de Reus i llavors candidat al Senat, Carles Pellicer, al qui era Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i a Quim Nin, que hi acudia en qualitat de delegat del Govern al Camp de Tarragona. L’òrgan entén que la cita en què van participar els dirigents, la qual va tenir lloc el 14 de desembre de 2015 en vespres de les eleccions generals del 20-D, suposa una infracció de l’article 50 de la Llei Electoral General, que prohibeix «qualsevol acte organitzat o finançat, directa o indirectament, pels poder públics que contingui al·lusions a les realitzacions o a les fites assolides» i explícitament «inauguracions d’obres, serveis públics o projectes d’aquests» des de «la convocatòria d’eleccions i fins a la celebració de les mateixes».

Les quantitats de les sancions oscil·len entre els 300 i els 600 euros, en relació a la condició de cadascun dels càrrecs i al seu paper a la inauguració. Pellicer, Vila i Nin estan en disposició encara de presentar al·legacions a la proposta de resolució, que no és ferma. El text de les conclusions de la Junta Electoral de Zona de Reus, a què ha tingut accés aquest diari, detalla que «tots els denunciats –Pellicer, Vila i Nin– invoquen uns mateixos arguments per sol·licitar que es declari que no ha existit infracció de la normativa electoral, consistents en què –l’acte– va ser una simple visita tècnica a l’estat de les obres i no un acte d’inauguració», i que aquest va tenir lloc «de forma prèvia a la subscripció de les actes de traspàs» del tram de la carretera de Misericòrdia on van portar-se a terme les reformes.

«Contingut electoralista»

La Junta Electoral destaca, malgrat tot, que el 14 de desembre a la carretera de Misericòrdia va tenir lloc «la inauguració, amb tots els matisos que es vulgui, d’una obra en l’execució de la qual han participat la Generalitat i l’Ajuntament». Apunta igualment que és contrari a la legislació que «en el transcurs d’un acte de gestió d’una obra o servei públic una autoritat o funcionari pugui realitzar declaracions que tinguin contingut electoralista o que puguin considerar-se com campanya de fites assolides», i cita la informació de l’acte recollida a diferents mitjans de comunicació locals per recolzar la proposta de resolució emesa. En aquesta, l’òrgan considera «acreditada» la «infracció electoral denunciada» i detalla que tant Pellicer com Vila van pronunciar-se en aquest sentit destacant els beneficis de l’obra».

El text posa l’accent en el detall que «tot i tractar-se d’una obra d’una rellevància, fins a cert punt, limitada, van intervenir a l’acte les màximes autoritats de les Administracions implicades» i té en compte que la inauguració va portar-se a terme «la mateixa setmana de la votació (sis dies abans), convocant als mitjans de comunicació i convidant les entitats veïnals afectades». Per tot plegat –«acte d’inauguració, declaracions de contingut electoral, màximes autoritats, proximitat al dia fixat per a la votació, invitació a mitjans i veïns»–, la Junta Electoral de Zona de Reus proposa una multa de 600 euros a Carles Pellicer «tenint en compte la seva condició de candidat», de 450 a Santi Vila i de 300 a Quim Nin per la «intervenció secundària».

tracking