Diari Més

Els constructors auguren que no hi haurà pisos nous fins d'aquí a tres anys

El sector veu amb preocupació que pràcticament no hi ha treballs de rehabilitació i que les ofertes de les administracions surten amb comptagotes

Segons dades de la Generalitat, a Reus hi havia més de 200 pisos de nova construcció per vendre l'any 2014.

Els constructors auguren que no hi haurà pisos nous fins d'aquí a tres anysOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els brots verds encara tardaran a arribar al sector de la construcció a Reus. Els constructors auguren que la recuperació en l’edificació de pisos nous no arribarà, com a mínim, fins d’aquí a tres anys. Així ho ha manifestat Gregori Salvat, president del Gremi de la Construcció del Baix Camp, una entitat que ha vist perdre durant aquests anys de crisi un 40% de les empreses que tenia associades. La seva opinió trenca amb les previsions optimistes per al sector que donen informes europeus els quals assenyalen un canvi de tendència marcat per un increment de l’activitat constructiva que ja es va començar a notar l’any passat i que ha de continuar fins al 2018.

Segons Salvat, si bé les grues ja es tornen a veure en algunes poblacions de la costa, encara caldrà esperar una mica més perquè es facin visibles a Reus i als pobles del seu entorn. I és que el president dels constructors destaca que la situació del sector és molt delicada. No es construeixen habitatges de nova planta, no es fa pràcticament res de rehabilitació, i les obres encarregades per les administracions surten en comptagotes. «A més, en aquest cas ho fan amb uns preus molts baixos, anticompetitius i que no tenen cap benefici per als constructors. L’administració ha d’entendre que hi ha uns costos mínims i que per sota d’aquests no es pot treballar», assegura Salvat.

Segons dades de la conselleria de Territori i Sosteniblitat, l’any 2014 hi havia a Reus 211 pisos de nova construcció en venda, una xifra ascendent en els anys anteriors fins arribar als 884 habitatges el 2007, és a dir, quan va començar la crisi econòmica. Les estadístiques deixen molt clar la caiguda en picat que ha experimentat la construcció de pisos de nova planta. Així, per exemple, segons la Generalitat, si l’any 2007 es van començar a construir gairebé 960 habitatges (després d’uns anys en què s’havia superat amb escreix la barrera del miler), aquesta quantitat va baixar dràsticament fins al 249 habitatges el 2008. La caiguda lliure va continuar en els anys següents fins arribar a l’edificació de solament una dotzena d’obres l’exercici passat.

L’Ajuntament de Reus va fer saber fa uns dies que a la capital del Baix Camp hi ha uns 600 pisos buits que són propietat d’entitats bancàries. Salvat apunta que hores d’ara, vist el mercat immobiliari, tampoc surt a compte la construcció d’habitatges, entre d’altres coses perquè el gran nombre de pisos que tenen en cartera les entitats bancaires, amb uns preus molt baixos, suposen una gran competència per als promotors i constructors.

La gran esperança

El president dels constructors explica que avui per avui la seva gran esperança és que tiri endavant el projecte de Barcelona World. Els constructors ho veuen com una gran oportunitat per donar feina a les empreses de la zona i per la repercusió econòmica que pot tenir el gran nombre de treballadors que es necessitaran.

I és que Salvat recorda que l’esclat de la bombolla immobiliària ha estat desastrós per a moltes empreses. N’hi va haver que van decidir anar a treballar a l’estranger, a l’Àfrica o a sud-Amèrica, decisions que van sortir bé per a uns però que han estat experiències negatives per a d’altres. La crisi ha fet que el Gremi hagi vist com s’han quedat pel camí un 40% de les seves empreses associades. A tot això, el president diu que la meitat de les que estan actives han reduït en molts casos un 95% la plantilla, és a dir, han conservat els quadres mínims i opten per contractacions puntuals de treballadors quan tenen puntes de feina. Malgrat aquesta situació, Salvat assegura que veu el got mig ple. Per ell, un baròmetre positiu és que ara no hi ha mes que el Gremi no rebi un soci nou. «A poc a poc, d’un any cap aquí han augmentat el nombre d’empreses», remarca.

tracking