Diari Més

Sanitat

L'hospital de Sant Joan fa cada any cent operacions per obesitat greu

La unitat que tracta els casos d’obesitat mòrbida ha estat reconeguda com a centre d’excel·lència europeu

L'hospital de Sant Joan  fa cada any cent operacions per obesitat greu

L'hospital de Sant Joan fa cada any cent operacions per obesitat greuOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat d’Obesitat Greu de l’Hospital Sant Joan de Reus fa cada any un centenar d’intervencions quirúrgiques en persones que tenen greus problemes de sobrepès. Aquesta és una de les dades de l’activitat que fa aquest servei que ara ha obtingut un reconeixement europeu. Concretament, l’Associació europea per a l’estudi de l’obesitat (EASO) l’ha acreditat com a centre d’excel·lència. Aquest reconeixement converteix el centre hospitalari en el segon de Catalunya i el sisè de l’Estat espanyol en formar part d’una associació que elabora les guies d’actuació respecte a l’obesitat mòrbida en l’àmbit europeu, realitza programes formatius, assajos clínics internacionals i obre les portes a obtenir un major finançament per a investigacions.

L’obesitat greu és un problema cada cop més creixent a la societat. Es calcula que a la demarcació de Tarragona hi ha entre 5.000 i 15.000 persones que pateixen aquesta malaltia. A Catalunya arriba fins a les 30.000. Jordi Salas, responsable de la Unitat d’Obesitat Greu de l’hospital de Sant Joan, afirma que és un tema molt preocupant, especialment, entre la població infantil. «És un problema creixent que no té fre», assegura.

Carme Veà té prop de 50 anys i sempre ha patit obesitat. Explica que quan tenia 8 anys va fer la seva primera dieta i que els règims que va dur a terme posteriorment de ben poc li van servir perquè els quilos que perdia veia com ràpidament els tornava a guanyar. Va arribar a superar la barrera dels 109 quilos i ara fa dos anys es va posar en mans de la Unitat de Nutrició de l’hospital de Sant Joan. Des d’aleshores ha perdut vint-i-un quilos i mig. Ella no pot amagar la seva satisfacció. Diu que «no és fàcil» i assegura que «el més important és aprendre a no tenir pressa per perdre els quilos de més».

Com ella cada any són centenars les persones que passen per la consulta de la Unitat d’obesitat greu de l’hospital que va començar la seva activitat fa més de trenta anys. El servei atèn persones que tenen més de 35 quilos per metre quadrat del seu cos. el 2015 la Unitat va atendre 3.940 visites de les quals 800 van ser casos nous. Salas explica que més del 50% de la població té sobrepès, fet que pot provocar problemes de salut, com ara de caire cardiovascular o càncer.

Acreditació de 3 anys

L’acreditació que ara ha obtingut la Unitat d’Obesitat Greu és per 3 anys. Només es dóna a les unitats amb una reconeguda trajectòria i facilita l’accés a convocatòries de recerca. Per obtenir l’acreditació cal superar una avaluació molt exigent. Per exemple, es té en compte l’historial i la trajectòria científica de la unitat en el tractament de l’obesitat, que disposi d’un programa clar dels diferents tipus d’abordatge del tractament de l’obesitat, que el centre tingui una infrastructura adequada pel tractament dels malalts com bàscules adaptades o bé que es facin programes de docència i recerca focalitzats a l’estudi de l’obesitat i els seus transtorns associats. Precisament, en aquesta última qüestió, l’hospital reusenc lidera l’estudi Premedid Plus que té com a objectiu demostrar que un estil de vida saludable té beneficis cardiovasculars.

El responsable de la Unitat ha destacat la feina dels professionals de formen part de la Unitat d’Obesitat Greu (formada per tres metges i tres dietistes) que treballen constantment coordinats amb les àrees de cirurgia i pediatria.

tracking