Diari Més

Cultura

La liquidació de Lauren Reus bloqueja la reobertura dels cinemes a Redessa

A finals de març farà un any que les nou sales van abaixar la persiana a l’espera de la inversió per adaptar-se a la tecnologia digital

La liquidació de Lauren Reus bloqueja la reobertura dels cinemes a Redessa

La liquidació de Lauren Reus bloqueja la reobertura dels cinemes a RedessaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any després que Lauren Films anunciés el tancament «indefinit» de les nou sales de cine que explotava al complex de Redessa, les instal·lacions continuen amb la persiana baixada a l’espera que un nou operador se’n faci càrrec. El procés de liquidació en què es troba immers ara Reus Cinemes –part de Lauren Films i gestora de l’equipament a la capital del Baix Camp– bloqueja el concurs per a l’accés, a l’edifici del camí de Valls que acull les sales de projeccions, d’una segona empresa que mostrés interès en assumir-ne la reobertura. Amb tot, l’Ajuntament, que és propietari dels terrenys on es troba ubicat l’edifici, i Caixabank, titular arran d’una cessió per 40 anys en dret de superfície, resten a l’espera que l’administrador concursal comuniqui el desenllaç de la liquidació per maniobrar, sota la voluntat que els cines tornin a operar com a tals i complementin l’oferta que copa des d’un any enrere el Reus Palace del carrer Batan.

Cinemes Reus va obrir la fase de liquidació davant la impossibilitat de fer front als pagaments a què es va comprometre en el conveni del concurs de creditors aprovat durant l’estiu de 2006 i que li havia permès continuar desenvolupant la seva activitat malgrat antigues complicacions econòmiques. En el document del jutjat d’instrucció número 1 de Reus dipositat al Registre Públic Concursal depenent del Ministeri de Justícia, amb data de 19 de maig de 2015, l’òrgan judicial deixava constància de la situació de l’empresa i dels efectes que sobre ella tindria aquest pas, entre els quals hi ha la dissolució de la societat. Des de la regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació, de fet, va transcendir ja fa mesos l’interès d’almenys tres inversors de la zona en aportar la quantitat econòmica necessària –al seu moment, Lauren Films calculava prop d’un milió d’euros– per consumar la reobertura de les sales.

La viabilitat del projecte

El regidor Marc Arza apuntava ahir que «la intenció segueix sent que els cines tornin a obrir, treballem en això i ens agradaria que ja fos una realitat, però la liquidació ho està alentint tot» i detallava que, des del consistori, «ni cap de les parts, no coneixem encara una data exacta en què hagi de finalitzar».Fonts de Caixabank, que també havien fet manifesta en alguna ocasió la voluntat de desencallar el tancament, concretaven fa poques setmanes que «el tema ha quedat en mans de l’administrador concursal que és qui cerca nous operadors i qui decidirà quina proposta de les rebudes, en cas que així sigui, és la que millor garanteix la viabilitat del projecte».

L’arribada d’aquest hipotètic operador i la reobertura a Redessa, en cas de produir-se, hauran de comportar forçosament una reforma de les nous sales –l’Ajuntament fixava la inversió necessària en prop de 500.000 euros, la meitat que havia apuntat Lauren Films–, de manera que s’hi poguessin tornar a exhibir estrenes, adaptant-les al salt de l’analògic al digital. I és que el salt de l’analògic al digital és el principal origen de la clausura de les sales que explotava Lauren Films.

Uns 5.000 euros mensuals

Llogar l’espai dels cinemes a Redessa pot suposar, segons fonts properes al procés, una despesa aproximada de 5.000 euros mensuals, un terç dels 15.000 que s’havien fixat abans que es pactés una reducció temporal de la quantitat que caldria revisar en cas que hi entrés un nou operador. L’Ajuntament és qui percep la suma, que mai no ha deixat d’abonar-se en cap moment malgrat el tancament de Lauren Films a Reus ja que és directament Caixabank qui afronta la quota, estiguin o no en funcionament les sales. Al moment del tancament, la plantilla de l’empresa va presentar «una denúncia al jutjat després que l’empresa no es presentés a l’acte de conciliació» i els treballadors mantenien que «només demanem una extinció de contracte, que ens acomiadin de manera regular i en una situació normal, i que d’aquella forma podem buscar una altra feina o cobrar, de moment, l’atur per seguir endavant».

tracking