Diari Més

Ensenyament

La preinscripció manté tots els grups de P3 tot i la baixada d'alumnes

«Fins que els pares hagin triat, no podrem prendre un determini», assegura la regidora; des de 2012 s’han perdut 500 nens

La preinscripció manté tots els grups de P3 tot i la baixada d'alumnes

La preinscripció manté tots els grups de P3 tot i la baixada d'alumnesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Fins que els pares hagin triat, no podrem prendre una determinació. Pensem que l’opció és que els pares puguin escollir. No podem avançar-nos». Així es va manifestar ahir la regidora d’Ensenyament, M. Dolors Sardà, sobre el període de preinscripció per a l’educació infantil, primària i secundària, que s’obre entre el 30 de març i el 7 d’abril.

Reus manté l’oferta inicial de P3 dels dos darrers cursos: 49 grups, que representen 1.152 places escolars. A la preinscripció, però, estan cridats 994 nens i nenes –segons el padró a 15 de març– nascudes el 2013. Des del govern, en aquest sentit, es va llençar ahir un missatge de prudència i, tot i una de les davallades més grans en el padró dels darrers cursos, no es va voler pronosticar si s’haurà de tancar algun grup, tenint en compte que es partirà d’una ràtio general de 23 alumnes a l’escola pública i de 25 a la concertada.

«Des del curs 2012-13, s’ha produit una davallada de 500 nens i, a l’escola pública, només s’han tancat 3 grups. Penso que la gestió no s’ha fet malament», va opinar ahir Sardà, que remarcant que «sempre hem volgut mantenir les escoles obertes». «Una altra cosa és que políticament es vulgui fer un discurs», va afegir.

En aquesta línia, estan cridats a preinscriure’s a 1r d’ESO 1.261 i 51 alumnes que actualment cursen 6è de primària a Reus i Castellvell respectivament. L’oferta és de 45 grups, distribuïts en 27 grups als instituts, 2 grups a l’institut escola i 16 grups a l’escola concertada, que representen 1.350 places. Una de les novetats d’enguany és l’increment de 3 a 4 grups a l’IES Roseta Mauri.

Per segon any consecutiu, el termini és més curt, fet que s’ha remarcat a les cartes personalitzades que estan rebent els futurs alumnes de P3 i de 1r d’ESO, perquè les famílies puguin realitzar la seva sol·licitud dins del termini establert.

En aquest context, aquest curs serà el cinquè que funciona el sistema de zonificació per a infantil i primària, amb el model d’àrees escolars de proximitat 3+2. Les famílies poden optar a 3 escoles públiques i 2 concertades amb la màxima puntuació; poden escollir, com a mínim, entre 5 escoles amb opció de tenir 30 punts per proximitat. Les àrees escolars de proximitat es calculen de manera personalitzada. L’aplicatiu de recerca de la zonificació escolar, tant la de primària com la de secundària, ja està a disposició de les consultes de les famílies al web de l’Ajuntament de Reus.

A més, l’horari de l’OME per atendre a les famílies i als centres és de dilluns a divendres de nou a dues del migdia. A les tardes també es farà atenció al públic mitjançant la concertació de cita prèvia.

Situació al Ciutat de Reus

La regidora d’Ensenyament també va parlar ahir de la situació que es viu a l’escola Ciutat de Reus, que enguany s’ha quedat sense P3 i el curs vinent tampoc l’oferirà.

«L’any passat s’esperaven tres germans. Quan es van fer les sol·licituds, n’hi havia 4 i es van redirigir a l’escola Mowgli. Enguany s’esperaven 11 famílies, que van accedir a anar a l’escola Mowgli. A més, també es va oferir traslladar-hi als germans», va detallar ahir Sardà, recordant que el barriGaudí té dues escoles i que «la via del tren representa una barrera arquitectònica».

«Això no vol dir que tanquem l’escola Ciutat de Reus. Potser un altre any creix la població d’allí també. Cada any és cada any», va assegurar la regidora. De moment, el centre no comptarà el curs vinent ni amb P3 ni amb P4.

Segons l’estudi realitzat per l’Ajuntament, el 43% dels alumnes que iniciaran l’escolarització a P3 tenen germans ja escolaritzats.

Menys grups a Catalunya

Precisament, el Departament d’Ensenyament va anunciar ahir que el curs que ve hi haurà 3.360 places menys de P3 als centres públics i concertats i al voltant d’un centenar menys de grups o línies per a aquesta edat, tot causat per la davallada de natalitat més gran dels últims 30 anys.

Això fa que hi hagi 6.300 alumnes menys previstos d’aquesta edat en la preinscripció escolar del curs que ve. Així, s’oferiran 75.940 places per a 70.117 alumnes empadronats, cosa que suposa un 7,7% més d’oferta que de demanda. Per a 1r curs d’ESO, en canvi, hi haurà 600 places més ofertes i una demanda d’alumnes que també s’incrementa lleugerament, però encara quedarà per sota de l’oferta. Es preveu una davallada d’alumnes almenys fins el 2025.

tracking