Diari Més

Cultura

Equilibristes, pallasos, acròbates,... passin i vegin!

El Circ Raluy va fer parada a Reus, i el Diari Més vam presenciar-ne una de les funcions. Acompanya'ns en aquest viatge circense!

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ens dirigim cap al parc Sant Jordi de Reus, que ha canviat totalment d’aspecte perquè durant 10 dies alberga les instal·lacions del Circ Raluy. Accedim al recinte per la porta de fusta que han col·locat a la plaça Alcalde Anton Borrell, on ja hi ha alguns nens i nenes amb els seus pares fent cua per veure l’actuació, tot i que falta més d’una hora pel seu inici. A més de la carpa, dintre el recinte també hi ha les caravanes on viuen els artistes. A la mateixa porta ens espera en Globó, el pallasso ‘Carablanca’ del Raluy, que ens condueix fins a la cafeteria del circ: una antiga caravana de fusta, l’interior de la qual està abarrotat de fotografies i cartells dels inicis del circ. Allà ens asseiem a les velles cadires mentre parlem amb en Globó, que comença a maquillar-se i a preparar-se per l’actuació.

Aquest pallasso, originari de Mollet però criat a Granollers, ja porta quatre anys actuant al Circ Raluy, tot i que abans havia estat en altres circs. Ens explica que actualment el Raluy, fundat fa més de 40 anys per la família catalano-aragonesa amb el mateix nom, compta amb gairebé una cinquantena d’artistes, tècnics i personal de suport. La marca de la casa és ser un ‘circ-museu’, que trasllada els espectadors als circs clàssics del segle passat, tant per l’aspecte de les seves caravanes com per les actuacions. Un exemple en són els propis pallassos: «Actualment en som quatre, i representem els rols dels pallassos clàssics», explica en Globó. Ell mateix és l’anomenat pallasso original o ‘Carablanca’, que usa el cinisme i el sarcasme «amb una funció social molt rellevant». I és que segons explica, l’objectiu de la figura del pallasso no és aconseguir el riure fàcil dels espectadors, sinó fer acudits sobre la por i els tabús de la societat per normalitzar-los. «Tractem temes problemàtics per tal de treure’n importància i fer-los més suportables», assegura. I continua: «La gent s’està deshumanitzant, i nosaltres els intentem humanitzar de nou».

Un entorn molt internacional

En Globó és català, però alguns dels artistes que acull el circ durant aquesta temporada vénen de Rússia i Romania. És doncs, un entorn molt internacional, que notem tan bon punt l’Aleix, estudiant de màgia que cursa les pràctiques al mateix circ, ens condueix cap a l’interior de la carpa. Al backstage, just darrer l’escenari i on estiren els artistes abans de començar l’espectacle, hi un dels pallassos, provinent de Rússia, i un dels equilibristes, que tan sols parlen anglès. Però això no és problema per la resta d’artistes, que a més de la llengua materna dominen l’anglès a la perfecció. Després d’això anem a donar un tomb entre les caravanes, totes elles vehicles antics totalment restaurats i que podrien ser peces de museu.

Ja s’acosta l’inici de l’actuació, i els espectadors comencen a entrar. Les 750 places de la graderia s’omplen ràpidament, i tant grans com petits esperen amb ànsia l’inici de la funció. Tornem al backstage, on les primeres en actuar, les germanes Niedziela i Emily Raluy, ja estan escalfant. La Nidziela va ser concursant de la setzena edició del reality show Gran Hermano, quedant-se a les portes de la final, i actualment és una de les artistes que atrau més fans al circ. Els llums s’apaguen, els espectadors callen i comença la funció. En Globói el seu companysurten a l’escenari i tothom es prepara per començar a gaudir de l’espectacle.

Equilibristes, pallasos, acròbates,... passin i vegin!

Equilibristes, pallasos, acròbates,... passin i vegin!Elena Pedrola

tracking