Diari Més

Poques diferències programàtiques

Les platges havien de tenir veu pròpia el mandat passat, però els desacords veïnals van provocar encara més polèmiques al voltant del litoral

Cartells electorals al Vendrell.

Poques diferències programàtiquesMarc Guitart

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya electoral que es tanca aquest divendres al Vendrell ha tingut la particularitat que, en els grans temes, la majoria dels partits ha mostrat punts de vista similars. Hi ha una coincidència palpable als programes electorals de les principals forces sobre aspectes com la necessitat de fer un nou POUM menys expansiu que l'actual, potenciar els serveis als nuclis marítims, o impulsar nous espais verds per avançar cap a una ciutat més sostenible.

Una clara mostra es pot veure en l'apartat d'urbanisme, on les propostes dels partits que han conformat el govern —bàsicament el PSC— i els de l'oposició no difereixen substancialment. Una de les principals actuacions d'aquest mandat, la pacificació del nucli antic a través de l'ampliació de l'illa de vianants, és ben vista per la majoria de forces polítiques. Totes comparteixen també la necessitat de treure els cotxes de la Rambla i que aquest cèntric espai sigui només per a vianants.

Aquí la principal diferència sorgeix a l'hora de decidir on s'ha de construir el nou gran aparcament que ha de substituir les places que s'han perdut i es perdran al nucli antic. El PSC aposta per fer un altre pàrquing soterrat a prop del centre, però no ha decidit encara si ha de ser a la Rambla o al Botafoc. En Comú Podem es decanta per fer-lo al Pèlag, també soterrat, però posant un parc verd a sobre.

En canvi, tant Som Poble-ERC com Junts creuen que, més que un nou pàrquing soterrat, el que cal és una xarxa d'aparcaments no massa allunyats del centre. El PP, per la seva banda, defensa aferrissadament la idea de fer un aparcament a sota de la Rambla, una opció per la qual també aposta Som Identitaris, mentre que Fem Vendrell veu més viable adequar l'espai del Botafoc.

Aquesta coincidència programàtica també s'ha pogut constatar en propostes com la de fer un passeig que uneixi el Vendrell amb les seves platges i que curiosament ja va ser plantejada pel PP a la campanya del 2015. Fins i tot en la convulsa batalla dels nuclis marítims, tots els partits coincideixen a assenyalar que cal millorar els serveis, fins i tot un PSC que se sent còmode deixant el desgast dels quatre anys de govern en aquest àmbit a l'AVP.

Sí que hi ha més divergències a l'hora d'afrontar un repte com el de l'erosió del litoral. Partits com Junts, Ara el Vendrell o Podem es decanten per mantenir les polítiques de les últimes dècades, basades en la neteja mecànica o el trasllat de sorra abans de l'estiu, i no volen que se substitueixin les palmeres per espècies autòctones. L'AVP-FIC és l'únic partit que defensa obertament aquestes mesures, mentre que des de SP-ERC veuen amb bons ulls el pla de gestió del litoral elaborat pel geòleg Xisco Roig, però creuen que no s'està desenvolupant de forma correcta. El PSC, en aquest àmbit, manté un perfil baix que fa difícil saber cap a on es decantaria en cas de no tenir l'AVP al govern.

En aquest context, les principals diferències de la campanya s'han centrat més a la manera de governar que a les actuacions en si. Des de Som Poble-ERC o Junts critiquen el que consideren una manera molt personalista de fer política al PSC, centrada en la figura de Kenneth Martínez. El protagonisme de l'equip de govern en actes lúdics com el concert de Camela o promeses com la d'oferir un cap de setmana de vacances pagades a la gent gran també han estat titllades de «populistes» per l'oposició.

Per contra, des del PSC carreguen contra l'actitud del «no a tot» que veuen en els seus contrincants, presentant-se de nou com l'únic partit que planteja propostes des d'un punt de vista positiu i que defensa «amb orgull el potencial del Vendrell», en paraules de Martínez. Per això incideixen de nou en el vessant «optimista» que els serveix per desmarcar-se de la resta i que tan bons resultats els va donar el 2019.

tracking