Diari Més
Kenneth Martínez

Alcalde del Vendrell

Política

«És un projecte de pressupost transversal, central i majoritari»

Martínez destaca que els comptes del 2023 donaran un impuls a la «transformació social, urbana i verda» que han fet en aquest mandat

El batlle subratlla que promouen la cohesió social i territorial.

«És un projecte de pressupost transversal, central i majoritari»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Acaben d'aprovar els pressupostos per al 2023, uns comptes de 60 milions d'euros. Com els definiria? —Són els pressuposts que ens permetran acabar d'impulsar la transformació social, urbana i verda del Vendrell. Feia més de 10 anys que no es podien fer inversions a causa de l'endeutament i el 2019 vam marcar un punt d'inflexió. Ara continuem aquest impuls transformador que ens ha portat a doblar l'illa de vianants, a ampliar voreres i places públiques i a crear grans zones verdes. També apostem per l'eficiència energètica, amb diverses inversions, i l'estalvi d'aigua, renovant els tubs principals de la xarxa per a solucionar possibles fuites i filtracions. En definitiva, estem creant un entorn urbà més còmode i agradable pels veïns, cosa que generarà més activitat econòmica, més convivència i millor cohesió.

—Les inversions són un capítol destacat amb 5 milions d'euros. Quins projectes emprendran?

—Un dels més destacats és el parc del Botafoc. L'any vinent farem la licitació de l'execució d'obres i de cara a la segona meitat de l'any ja començaran els treballs. L'objectiu és crear un gran espai natural de lleure i oci, de més de 4 hectàrees, a tocar del centre urbà. Hi haurà una gran plaça on es podran fer concerts, fires i activitats esportives. A més, hi ha una torre de guaita carlina, del segle XIX i el seu entorn és un mirador de tot el nucli. Juntament amb l'illa de vianants, el Botafoc suposarà una revolució perquè ens descobrirà una ciutat que existeix, però no es percep. I en això també hi jugarà un paper important la naturalització de les rieres, que ara són una ferida que divideix en dues meitats el nucli del Vendrell. Hem rebut dos milions d'euros dels Next Generation i amb el projecte sumarem quatre quilòmetres lineals de zona verda i guanyarem en cohesió.

—També renovaran del contracte de neteja viària. Quines millores s'hi inclouran?

—D'una banda, es renovarà la maquinària per a ser més eficients. De l'altra, s'incrementarà la freqüència de pas del servei pels diferents nuclis del municipi. El contracte actual està pensat en un moment on teníem uns 30.000 habitants i ara en som uns 40.000. També reflectia l'estacionalitat entre l'estiu i l'hivern a les zones turístiques i de segona residència. Però ara les temporades s'allarguen, de manera que el servei de neteja viària ha de contemplar-ho i estar totalment adaptat a la diversitat territorial.

—Quines actuacions duran a terme en eficiència energètica?

—Finalitzarem la renovació de l'enllumenat públic per fanals led, cosa que ens permetrà reduir a la meitat el consum elèctric. Fa un parell d'anys que hem estat invertint en aquest aspecte, però hem multiplicat per quatre la partida de cara a 2023. A més, en algunes zones concretes, posarem fanals de plaques solars. L'altra actuació en aquesta línia és la substitució de les calderes de gas de les escoles per sistemes d'aerotèrmia, que no només són més eficient i lliures d'emissions, sinó que ens permeten disposar de calefacció i d'aire condicionat. Aquesta actuació va coordinada amb la Generalitat. Ells començaran pels instituts. Nosaltres, per les escoles bressol, i quedaran les escoles de primària, que es faran seguidament.

—Han assumit l'increment del preu de l'energia, sense que repercuteixi en els contribuents, ja que els impostos s'han congelat per segon any. Com aconsegueixen l'equilibri pressupostari?

—Hem reduït 13 milions de deute. Acabarem 2023 amb 30 milions de deute, que representa el 50% dels ingressos. L'esforç que ha fet l'Ajuntament i la ciutadania al llarg d'aquests anys ens ha permès renegociar el deute amb el Ministeri i això ens permet un pagament més còmode. Amb aquest coixí, assumim l'increment de costos i congelem els impostos, per no fer patir més a les famílies.

—Per últim, com valora el pacte amb Podem per a l'aprovació dels pressupostos?

—Com més regidors i grups municipals hi votin a favor, més suport hi ha no només als comptes sinó al projecte polític que hi ha al darrere. Catorze regidors i regidores de 21 ens han donat suport i els estem agraïts, perquè això demostra que el nostre és un projecte transversal, central i majoritari. I en el cas específic de Podem, políticament som partits germans. Sense tocar gaire la nostra proposta inicial hem pogut encabir les seves propostes, ja que van també dins del nostre projecte, que està pensat per a cohesionar socialment i territorialment el Vendrell i esperem que així ho valori la ciutadania un cop es vagi executant.

tracking