Diari Més

Platges

Calafell farà una aportació extraordinària de sorra a les seves platges a mitjans de juny

Es treballs es faran a la zona de la plaça del Mil·lenari i el tram proper a la rambla Costa Daurada

Imatge d'una reposició de sorra anterior.

Calafell farà una aportació extraordinària de sorra a les seves platges a mitjans de junyAjuntament Calafell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Calafell repondrà sorra a les platges del municipi a mitjan de juny. Segons el consistori, serà una aportació extraordinària consistent a moure sediment de la banda de llevant del Port de Segur a la de ponent. La data d'aquests treballs busca evitar que no hi hagi un temporal de darrera hora que malmeti.

Les zones on s'escamparà sorra seran les més erosionades habitualment, i sobretot pel gran temporal, de més de 40 dies, d'aquesta primavera. Són la plaça del Mil·lenari i el tram proper a la rambla Costa Daurada.

El Port reté sorra que circula pel litoral en sentit Barcelona-Tarragona. Aquesta acumulació s'aprofita des de fa anys per transferir sediment, mitjançant transport en camions, a les platges més avall del Port, on tot just en falta.

S'està valorant encara la quantitat de sorra que caldrà transportar i distribuir. Quan el temporal Gloria, el gener de 2020, se'n van moure 4.500 metres cúbics. En funció del volum que s'hagi de transferir ara, es calcularà el pressupost d'aquesta actuació. L'Ajuntament ha demanat ajut econòmic al Servei de Costes de l'Estat, que al final es farà càrrec d'una part del pressupost, mentre que la resta l'assumiran les arques municipals.

El tinent d'alcalde d'Ecologia Urbana, Aron Marcos, explica que «aquestes aportacions extraordinàries són un pal·liatiu puntual a curt termini, mentre va fent el seu efecte la renaturalització de les platges mitjançant el sistema dunar, que ja es percep visiblement, però que s'ha de consolidar».

Marcos afegeix que «aquesta és l'única solució a llarg termini: consolidar les platges i aconseguir que siguin més resistents davant dels temporals i que s'acabin regulant soles, com havia estat històricament».

Tanmateix, els estralls del darrer temporal han estat tan importants que fan imprescindible una aportació de sorra per a salvar la temporada de bany. «Hem de tenir en compte que el temporal ha durat tants dies que el seu efecte ha estat molt superior al del Gloria, que va ser molt més fort, però només va durar uns dies», explica el regidor.

tracking