Diari Més

Municipal

Calafell vol acabar amb l'oci nocturn vinculat a l'alcohol

Ajuntament ha plantejat un nou model amb activitats de tarde-vespre més familiars

Persones passejant amb mascaretes per la zona marítima de Calafell Platja, el punt més turístic del municipi.

Calafell vol acabar amb l'oci nocturn vinculat a l'alcoholACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Calafell s'ha proposat reformular el model d'oci nocturn del municipi per fer-lo evolucionar cap a una oferta més familiar i saludable, amb activitats centrades en horari de tarda-vespre. Un pla d'acció consensuat entre el consistori i l'empresariat recull més de mig centenar de mesures per «trencar» amb el tarannà actual i encaminar el canvi. Les dues parts plantegen la transformació com un «laboratori de l'oci nocturn», des d'on els propers anys posaran en marxa diferents propostes. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, assegura a l'ACN que el model actual està «obsolet» perquè, lamenta, se centra «principalment» en el consum d'alcohol. La majoria d'accions es desplegaran al carrer Monturiol i el Passeig Marítim.

«La pandèmia del coronavirus, i els constants tancaments i reobertures de l'oci nocturn han accelerat una transformació que ja fa temps que era necessària», relata l'alcalde. Ramon Ferré apunta que va ser el mateix sector qui a principis del 2020 va demanar revisar el model «perquè fa molts anys que al municipi hi ha problemes» relacionats amb l'activitat de pubs i discoteques.

Assenyala, entre altres, «un incivisme freqüent i una mala conducta» per part de molts clients, a més de baralles, i també queixes dels veïns per l'excés de soroll. «Hem vist que és un model obsolet i que no aporta res», assevera, tot ressaltant que «vendre alcohol perquè sí implica després problemes de seguretat greus, que al final reporten en una mala imatge del municipi i dels locals».

Des de l'associació empresarial Calafell Nit, el seu president, Kildo Casals, referma que és necessari «retocar i arreglar» l'actual oferta d'oci, que es concentra al carrer Monturiol i al passeig Marítim. Casals assenyala que en aquesta última via davant el mar «ja hi funcionen molt bé totes les activitats», i aposta per estendre la diversitat a tota la zona de locals que ara estan focalitzats cap l'activitat nocturna.

«Viure només de les nits de dissabte i diumenge és massa limitat», apunta Casals, que recorda que molts establiments «a efectes pràctics, venen de quasi dos anys sense haver treballat per culpa de la covid». Ajuntament i empresaris s'han alineat així per promoure un oci més familiar, saludable i que s'aproximi a la tarda-vespre. Una oferta «on puguis fer-te una copa, sopar o prendre alguna cosa de menjar o beure, que no sigui només alcohol», explica l'alcalde.

El municipi busca assimilar-se al concepte de 'tardeo', marca registrada a les Illes Balears i que Calafell veu com a exemple a seguir per aconseguir un «oci saludable i per a tots els públics». «Una nova manera de sortir i gaudir, marcada per anar de copes a l'aire lliure i locals, desplaçant l'horari cap a un oci més diürn», recull el pla d'acció.

El document, al qual ha tingut accés l'ACN, engloba 54 mesures que giren entorn a un «laboratori d'oci» que actuarà com a grup de treball i desplegarà mesures relacionades amb l'embelliment dels carrers, la sostenibilitat, el civisme, el control, la cohesió del sector i la comunicació. Des d'aquest laboratori s'avaluarà què funciona i què cal revisar.

Al pla s'hi planteja un ventall d'accions a curt i llarg termini. Aquestes passen, per exemple, per desplegar terrasses a peu de carrer, impulsar activitats a la via pública i aprofitar els locals per a presentacions o espectacles de tarda, amb propostes per a diversos tipus de públic.

També es posa damunt la taula la necessitat de millorar la neteja i de plantejar nous horaris per als comerços. D'altra banda, l'Ajuntament obre la porta a implantar mesures que millorin el benestar dels veïns, de manera que es fomenti la mobilitat reduïda a zones com el carrer Monturiol i també s'estudiï la viabilitat d'oferir ajudes econòmiques per a l'aïllament acústic dels habitatges.

Campanyes contra el botellon, crear una brigada cívica nocturna, revisar els horaris d'activitat, preservar els menors del consum d'alcohol i intensificar la vigilància policial són altres mesures generals recollides al pla. L'Ajuntament preveu traslladar el document al ple municipal en breu i confia que les primeres accions es podran desplegar aquest mateix estiu, en unes expectatives que Calafell Nit considera agosarades. L'empresariat recorda que la temporada forta és a punt de començar i augura que no serà fins el 2023 que es podran aplicar les primeres accions.

tracking