Diari Més

Societat

Veïns i comerciants s'oposen al nou Pla de Mobilitat del nucli antic de Calafell

Estan recollint signatures i han convocat tres manifestacions setmanals per fer sentir el seu malestar

Una pancarta contra el Pla de Mobilitat de Calafell Poble.

Veïns i comerciants s'oposen al nou Pla de Mobilitat del nucli antic de CalafellACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns i comerciants del casc antic de Calafell Poble refusen la recent implantació del nou Pla de Mobilitat. Les restriccions de trànsit i els canvis de sentit de circulació a diversos carrers han enervat part de la població, que s'ha mobilitzat recollint signatures. En porten més de 2.000, en un nucli on hi ha empadronades prop de 7.000 persones. «Estem d'acord en millorar la mobilitat, però ara estan impedint l'entrada al poble», es queixa a l'ACN el portaveu del moviment veïnal, Joan Sevé, que retreu al consistori una manca de participació ciutadana a l'hora de decidir els canvis. El govern, però, assegura que veïns i comerciants «han tingut l'oportunitat» de participar, i sosté que cal pacificar els carrers per millorar la seguretat.

Des que a mitjans d'abril es va desplegar el gruix del nou Pla de Mobilitat a Calafell Poble, al nucli antic hi ha proliferat diverses pancartes en contra. El malestar rau sobretot en els canvis a les dues artèries principals: el carrer de Mar i el carrer de Jesús. Són dues vies que els darrers anys s'han reformat per treure'n les voreres i ara s'ha re formulat el sentit de la circulació per reduir el pas de vehicles.

«Els canvis fan que el trànsit de mig poble s'acumuli en un sol carrer», protesta Sevé, que lamenta que l'accés als equipaments i els aparcaments «és molt més complicat del que hauria de ser». «Hi ha veïns que es troben amb l'obligació de fer el triple de recorregut per poder anar a comprar», explica, tot advertint que hi ha negocis que han vist baixar la clientela. Posa com a exemple l'estanc o la carnisseria.

El portaveu veïnal i dels comerços també assegura que les queixes s'han multiplicat entre els proveïdors. En el seu cas, té una cafeteria a la plaça Catalunya, a tocar de l'ajuntament. Assegura que els distribuïdors del sector de la restauració «abans feien la ruta de diversos negocis en 10 minuts, mentre ara triguen més de mitja hora».

Sevé admet que hi ha zones on els veïns agraeixen la reducció del trànsit, però insisteix que molts d'altres han vist incrementar el volum de vehicles «i empitjorar la seguretat». Per això reclama a l'Ajuntament que vetlli per un «equilibri» a tot el nucli. «Però aquest equilibri no es pot basar només en el què digui el govern, sinó que el poble ha de poder donar la seva opinió», reclama.

I és que els veïns i comerciants contraris al Pla de Mobilitat asseguren que els canvis s'han aplicat pràcticament de forma unilateral, «sense parlar amb la ciutadania directament afectada». Per això urgeixen l'alcalde a «aturar de moment» i revisar les modificacions de circulació implantades. A banda de recollir signatures, han convocat tres manifestacions setmanals a partir d'aquest dijous per fer sentir el seu malestar i pressionar el consistori.

Des del govern local, l'alcalde Ramon Ferré es mostra obert a seure amb els veïns, però els recorda que «han tingut oportunitats per participar en l'elaboració del pla». «El que passa és que no hi ha tradició d'utilitzar el dret a la participació ciutadana, que costa molt d'implantar», afegeix Ferré, que insisteix que el pla «ha estat consensuat amb els veïns i associacions, així com també els grups polítics municipals». «Quan ha estat l'hora de canviar els senyals, aleshores molta gent s'ha sumat al carro [de les queixes]», lamenta.

L'alcalde apunta que els canvis de mobilitat s'han treballat «durant dos anys» i demana «respectar-los», mentre insta els opositors a deixar un marge de temps per avaluar realment l'afectació. Ferré recalca que el motiu principal de les modificacions rau en millorar la seguretat «i reforçar el caràcter tranquil del nucli antic, en contrast amb el volum de gent de circula per Calafell Platja o Segur».

Ferré assegura que el govern avaluarà «d'aquí uns mesos» si cal introduir nous canvis a la mobilitat, però insisteix que «s'analitzarà sobre fets reals, no sobre hipòtesis o pors que ara tenen alguns veïns». «És important deixar un temps d'aplicació, no pas convocar manifestacions al cap de poques setmanes», subratlla, tot augurant que la pacificació dels carrers millorarà el benestar del barri i això, diu, atraurà nous veïns.

tracking